Diyanet-Sen Genel Merkezi
Vakıf Kurmakta Yarışan Kadınlarımız
Vakıf Kurmakta Yarışan Kadınlarımız
Ecdat mirası vakıf kültürümüzü yeniden canlandırmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla her yıl farklı bir tema ile kutlanan Vakıfalar Haftası bu yıl da 7-12 Mayıs 2018 tarihleri arasında “Vakıf Kuran Kadınlar” teması ile kutlanmaktadır.
Dini ve milli kültürümüzün temellerini insanı esas alan medeniyet anlayışımız oluşturmaktadır. “Halka hizmet hakka hizmettir”, “Herşey insan için” düşünceleri ile şekillenen bu anlayış her alanda müesseseleşerek günümüze kadar intikal etmiştir.
Yaratandan ötürü yaratılanlara merhamet, şefkat ve sevginin, müesseseleşmiş şekli olan vakıflar, canını ve malını Allah için hibe edebilme, cenneti satın alabilme gayretidir.
Bu yüce ruhu devam ettiren ecdadımız Selçuklu’da ve Osmanlı’da da sayısız vakıflar kurmuş, her biri infakın en güzel örneklerini vererek uzun asırlar boyunca sıcak bir ana kucağı olarak devam edegelmiştir. Onlar, yüzbinlerce vakıfla toplumu şefkat ve merhametle bir ağ gibi örmüşler ve adeta sarılmadık yara bırakmamışlardır.
Vakıf kültürünü zirveleştiren ecdadımız, camiler, çeşmeler, askeri kışlalar, hastahaneler, hatta içtiğimiz sular ve daha isimlerini sayamadığımız nice hayır müesseselerinin yanında yaralı kuşlara hasta hayvanlara bile el uzatmış onlar için tedavi merkezleri kurmuştur.
Şahısların yapamadığı işleri vakıflar gerçekleştirmiştir. Ortak bilinç ve ortak vicdanı hareket ettirerek insana karşılıksız hizmet etmeyi amaçlayan vakıflar, kültür ve medeniyet tarihimiz içerisinde çok ciddi roller oynamıştır.
İslam medeniyeti hiç şüphesiz bir vakıf medeniyetidir. Vakıf medeniyetinin en güzel örnekleri ise Selçuklu ve Osmanlı zamanında verilmiştir.
Vakıf Medeniyetinin öncüleri sanıldığı gibi yalnız erkekler değildir. O dönemde kadınlar bu hayır yarışına geniş ölçüde katılmış günümüze kadar devam eden eserler bırakmışlardır. Hanım Sultanlar, servet sahibi kadınlar yanında orta halliler, kendileri fakir, fakat gönülleri zengin olanlar da üzerine düşeni yapmışlardır. (Bezm-i Alem Valide Sultan, 7 Sofralı Sekine Hatun, Fatma Ana Vakıfları gibi)
Vakıflar Genel Müdürlüğü arşivinde kayıtlı 26.798 vakıf bulunmaktadır. Bu kayıtlarda 2309 Osmanlı kadının ismi, 1044 kadının vakfiyesi mevcuttur.
Vakıf kurmaya gücü yetmeyen kadınlar bile Vakıf Kurumunu içlerine indirmiş daima yüce insani duygu ve düşüncelerle hareket etmişlerdir. Onlar “mahalle planında” tüm insanların dertleri ile ilgilenmiş toplumun mutluluğunda aktif üretken ve verimli olarak yerlerini almışlardır. Yirminci yüzyılın sonunda bireyciliğin ve maddeci felsefenin dünya üzerinde saltanat sürdüğü şu dönemde yeniden keşfedilen Vakıf Ruhu ile çalışanlar kamuoyundan büyük destek görmektedir. Çünkü bu duygularla yüklü kadınlar faydalandırıyor, faydalanmayı düşünmüyor, yükü omuzluyor, yük olmamaya çalışıyor, zamanı çok iyi kullanarak kendisi için değil insanlık için yaşama çabasına giriyorlar. Bu kadınların oluşturduğu dernekler, vakıflar, girişim grupları büyük hizmetler veriyor, başarılı oluyorlar.
Böylece yapılan gönüllü çalışmalarla ülkemize yararlı olunup, varlıklı ve fakir aileler arasında köprü oluşturuluyor.
Vakıflara gönül veren, vakıfların hayırlarının yaşatılması için gereken azim ve inançla çalışan tüm Vakıflar Genel Müdürlüğü personelinin Vakıflar Haftasını kutlar, bu haftanın ecdat mirası bu güzel kültürün canlanmasına ve gelecek nesillere aktırılmasına vesile olmasını dileriz.