Diyanet-Sen Genel Merkezi
Diyanet-Sen’in Bir Teklifi Daha Hayata Geçiyor
Diyanet-Sen’in Bir Teklifi Daha Hayata Geçiyor
Diyanet-Sen’in 2007 yılından beri toplu görüşme ve toplu sözleşme masasına taşıdığı bir teklifi daha gerçekleşiyor. Diyanet akademisinin kurulmasına yönelik çalışmalar tamamlandı.
Din hizmetinin boşluk kabul etmeyen bir alan olduğu bilinci ile 12 yıl önce Diyanet Akademi’sinin kurularak göreve yeni başlayacak kurum çalışanlarının akademik eğitimden geçtikten sonra çalışma hayatına başlaması gerektiğini dile getiren Diyanet-Sen’in bu teklifi Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri tarafından da kabul görmüş ve çalışmalar başlamıştı. Dün Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Tavşanlı Meslek Yüksekokulunda İlahiyat Akreditasyon Ajansınca düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, Diyanet Akademisinin kurulmasına yönelik çalışmaları tamamladıklarını belirterek, “Önümüzdeki aylarda hizmet içi eğitimden bir adım öne geçiyoruz hizmet öncesi eğitime başlayacağız.”dedi.
Bayraktutar: Diyanet Akademisi Büyük Bir Boşluğu Kapatacak
Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar konuyla ilgili yaptığı açıklamada Diyanet-Sen’in 2007 yılından beri Diyanet Akademisi’nin açılması konusunda Diyanet yetkilileri ile siyasilerle görüştüğünü ve teklif sunduğunu hatırlatarak “Teklifimizin hayata geçecek olması bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir. Din hizmeti boşluk kabul etmeyen bir alandır ve yakın tarihimizde yaşadığımız din istismarı olayları bu hizmetin boşluk kabul etmediğinin en güzel örneğidir. Yaptıkları görev itibariyle her türlü kültürden, eğitim seviyesinden ve her türlü mizaca sahip kişilerle muhatap olan ve onlara dinimizi anlatmaya çalışan din görevlilerimizin öncelikle kendilerinin donanımlı olması din hizmetinin daha sağlıklı ve nitelikli yürütülmesini sağlayacaktır. Bu anlamda Diyanet akademisinin son derece faydalı olacağına inanıyorum. Bizler Türkiye Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası (Diyanet-Sen) olarak hizmet kolunda 15 yıldır yetkili sendikayız. 2009 yılında kurduğumuz Diyanet-Sen Akademisi bünyesinde zaman zaman düzenlediğimiz eğitim seminerleri, panel ve konferanslar ile din görevlilerimizin eğitim seviyesini yükseltmeye çalıştık. Kurumumuzun da işe yeni başlayacak personelini akademik bir eğitimden geçirmesi öncelikli talebimizdi. Bu gün bu teklifimizin hayata geçecek olması din görevlileri olarak bizleri memnun etmiştir.” İfadelerine yer verdi.
Erbaş: Akademi Sonrası Sınav
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Tavşanlı Meslek Yüksekokulunda İlahiyat Akreditasyon Ajansınca düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada Diyanet Akademisi ile ilgili şu açıklamalara yer verdi:
Yükseköğretim kurumlarının nicelik ve nitelik ilişkisi önemli bir husustur. Fakültelerin, sayı, akademik kadro ve öğrenci potansiyeli açısından gelişmesi olumlu bir durum olmakla beraber, daha önemlisi üretilen bilginin niteliği, yetiştirilen öğrencinin kalitesidir. Diyanet Akademisini kuruyoruz, kanun çalışmalarımızı tamamladık. Önümüzdeki aylarda artık hizmet içi eğitimden bir adım öne geçiyoruz, hizmet öncesi eğitime başlayacağız.
Hizmet öncesi eğitiminin sonunda sınav yapacağız, bu sınavda belli puanı alanlar göreve başlayacak, alamayanlar belki bir şans daha tanınır, yine başarısız olurlarsa ‘Siz başka alanlarda iş arayın.’ diyeceğiz. Böyle bir uygulamaya doğru gitmiş olacağız, akademi kurulduktan sonra. Amacımız, toplumun ve dünyanın geleceğine sahih dini bilgi ile yetiştirilmiş insan potansiyelimizle hizmet etmek.
Hiçbir ilim dalı, sosyal gerçeklikleri ve yaşanan hayatı göz ardı edemez. Özellikle İslam toplumlarında dinin dışlanarak hiçbir sosyal meselenin tam olarak kavranmasının mümkün olmadığı apaçık bir gerçektir. Bugün küresel anlamda İslamofobi endüstrisiyle bir algı operasyonunun varlığı yanında, İslam toplumlarında da dinin doğru anlaşılması alanında sorunların olduğu, yanlış dini bilgi ve din tasavvurunun, dini kavramların bağlamından koparılarak istismar edilmesinin, yaşanan terör, tefrika, etnik ve mezhebi farklılıkların soruna dönüşmesi gibi meselelerde etkisinin olduğu aşikardır.”