Diyanet-Sen Genel Merkezi
Diyanet-Sen Başkanlar Kurulu Toplantısı Sonuç Bildirgesi
Diyanet-Sen Başkanlar Kurulu Ankara Anadolu Otel’de Genel Başkan Mehmet Bayraktutar başkanlığında 4 Ocak 2020’de gerçekleştirildi. Dünya ve Türkiye gündemine dair değerlendirilmelerin yapıldığı toplantıda şu kararlar alındı:
Yeni Bir Uluslararası Düzen Tesis Edilmelidir
İnsan haklarının dokunulmazlığına ve hukukun üstünlüğüne dayalı uluslararası bir düzen yeniden tesis edilmelidir. Bugünkü emperyalist dünya düzenine karşı insan onurunu ve hürriyetini merkeze alarak “yeni bir dünya mümkündür” müjdesini sadece kendi ülkemizde değil bütün dünya sathında dile getiriyor ve bunun için sorumluluk alıyoruz.
Mazlum ve Mağdurların Sesi Olmaya Devam Edeceğiz
Ülkemiz dâhil pek çok ülkenin maruz kaldığı küresel ve kitlesel göç sorununun, Batı’nın emperyalist ve sömürüye dayalı ikiyüzlü politikalarının sonucu oluşan iç savaş, insan hakları ihlalleri, ekonomik krizler, yoksulluk ve açlığın tezahürü olduğunun bilincindeyiz. Mazlumun ve mağdurun yanında olmanın medeniyet değerlerimizin temelinde yer aldığı gerçeğinden hareketle, insan ve Müslüman olmanın gereğini milletçe yerine getirmeye çalışıyoruz. Sendika olarak, şimdiye kadar olduğu gibi, bundan sonra da tüm mazlum ve mağdurlar için, acının ve gözyaşının renginin aynı olduğu şuuruyla çaba göstermeye devam edeceğiz.
Ülkemizin Gelişimi İçin Yapılan Tüm Projelerin Destekçisiyiz
Ülkemizin gelişmesine katkı sağlayacak her türlü girişim ve projenin destekçisiyiz. Kanal İstanbul ve milli otomobil gibi uzun yıllardır hayalini kurduğumuz projelerin çok yönlü çok boyutlu düşünülerek hiçbir hataya yer verilmeyecek şekilde etüt edilerek hazırlıklara devam edilmesini istiyor ve bu projeleri destekliyoruz. Projeleri eleştirenlerinde projelerinin yapılmaması yönünde değil de eksikliklerinin giderilmesi yönünde öneri sunmalarının gerçek vatan severlik olduğunu düşünüyoruz.
4688 Sayılı Kanun Yeterli Değildir
4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun, kamu görevlilerinin mali, sosyal, özlük hakları ve çalışma şartlarından kaynaklanan sorunlarının toplu pazarlık masasında çözümü konusunda yetersiz kaldığı görülmüştür. Kamu görevlileri sendikacılığının, toplu sözleşme süreci, yasası, masası, kapsamı ve kazanımları bakımından sendikacılığın ideal ölçütleriyle örtüştürülecek nitelikte, akıtılan terle uyumlu hâle getirilmesi, mevcut kanunun değişmesi için mücadele edeceğiz.
Uzlaşılan Konuların Bile Görmezden Gelinmesi Kaygı Vericidir
Uzlaşmazlıkla sona eren 5. Dönem Toplu Sözleşme pazarlık sürecinde 120 Bin civarında Diyanet İşleri Başkanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü çalışanının haklı beklentilerinin, alın terinin karşılığı taleplerinin kamu işverenince karşılanması bir yana üzerinde durulmadan geçiştirilmesi, sorunlara duyarsız, çözüm önerilerine kayıtsız kalınması asla kabul edilemez. Üzerinde uzlaşılan konuların geçmişteki toplu pazarlık pratiği görmezden gelinerek tek taraflı bir tespit tutanağıyla yok sayılması; kurum çalışanları adına esef verici, çalışma hayatının geleceği açısından ise kaygı vericidir.
Kamu Hakem Kurulu Tarafsızlığını Yitirmiştir
Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun hakemlik sürecindeki tutum, tavır ve kararları, kurulun varlığını, yapısını, meşruiyetini ve özerkliğini kamu görevlileri nezdinde tartışmaya açmış; kurul kendini kamu işvereninin noteri konumuna düşürmüştür
3600 Ek Gösterge ile İlgili Düzenleme Biran Önce Yapılmalıdır
-3600 ek göstergeyle ilgili verilen sözlerin, icraya dair belgelerde yer alan taahhütlerin gereği bir an evvel yerine getirilmelidir. Ek gösterge düzenlemesi, meslek grupları bazlı değil, memnuniyet katsayısını artıracak, kamu görevlilerinin tamamını kapsayacak şekilde yapılmalıdır.
4-B’liler Kadroya Alınmalı ve Tüm Atamalar Kadrolu Yapılmalıdır
Kamu hizmetlerinin verimli ve etkin bir şekilde yürütülmesine hiçbir katkıda bulunmayan sözleşmeli istihdam uygulamasına son verilmeli; Diyanet İşleri ve Vakıflar Genel Müdürlüğü çalışanları açısından başta aile bütünlüğü olmak üzere, birçok soruna ve hak kaybına yol açan sözleşmelilik sona erdirilerek sözleşmeli personel kadroya geçirilmelidir. Kadro hakkı verilinceye kadar, başta atama ve yer değiştirme hakları olmak üzere, kadrolu kamu personeline tanınan tüm haklar tanınmalı, aynı işi yapanlar aynı haklara sahip olmalıdır. Kamu görevlileri ücretli, sözleşmeli gibi farklı istihdam türlerine mecbur bırakılmamalı, kamu hizmetleri kadrolu kamu görevlileri eliyle yürütülmelidir.
Eşi Özel Sektörde Çalışan 4-B’lilere de Tayin Hakkı Verilmelidir
4-B’lilerin kadroya alınma süreci tamamlanıncaya kadar eşi özel sektörde çalışan 4-B’li personele de bir yıl sonra tayin hakkı verilmelidir.
Görevinden Atılan Mağdurlar Görevlerine İade Edilmeli
FETÖ/PDY ile mücadele sürecinde asılsız, haksız ve mesnetsiz itham ve iftiralara maruz bırakıldığı adli ve idari soruşturma raporları ve mahkeme kararlarıyla ortaya çıkan kamu görevlilerinin uğratılmış oldukları hak kayıpları ve mağduriyetler giderilmelidir.
Diyanet Akademisi Hayata Geçirilmelidir
Diyanet-Sen’in 2007 yılından beri toplu sözleşme masasına taşıdığı Diyanet Akademisi hazırlıklarının tamamlandığı söylenmesine rağmen bir türlü uygulamaya geçmemesi üzücüdür. Zamanın gereklerine göre donanımlı, nitelikli ve model din görevlisi ihtiyacını karşılaması düşünülen Diyanet akademisinin bir an önce hayata geçmesi din istismarlarının da önüne geçecektir. Diyanet Akademisi, çağın getirdiği yeni problemlere Dinin doğru cevabını ortaya koyacak cesaret ve donanımda din görevlisinin yetiştirileceği bir eğitim-öğretim kuruluşu olarak düşünülmelidir. Bu şekilde düşünüldüğünde, Akademi’nin ivedilikle kurulmasının ve İmam-Hatip Liseleri, İlahiyat Fakülteleri, İslami İlimler Fakülteleri ve muadilleri ile işbirliği içinde çalışarak, nitelikli ve donanımlı din görevlisi yetiştirmeye başlamasının elzem olduğu daha iyi anlaşılmaktadır.
Murakıplar Eş Değer Kadrolarla Eşitlenmelidir
Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde çalışan murakıplar gerek kurumda eş değer kadrolarda çalışan personel ile gerekse diğer kurumlarda denetim işini yapan memurlar ile maaş ve özlük hakları bakımından eşitlenmelidir.
Vaizlere Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günlerinde Mesai Ödenmelidir
Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde Vaiz olarak çalışanlara özlük hakları bakımından kadrolarına uygun haklar verilmeli Ulusal Bayram ve genel tatillerde fiili olarak çalıştıkları günler için mesai ücreti ödenmelidir.
GİH, YHS ve THS Çalışanlarının Çalışma Şartları İyileştirilmelidir
Din hizmetinin verimliliğinin artırılması, kurumumuzun daha nitelikli olması için büyük bir emek ve gayret ortaya koyan şef, memur ve hizmetlilerimiz başta olmak üzere, genel idare hizmetleri, yardımcı hizmetler sınıfı ve teknik hizmetler sınıfı çalışanlarının çalışma şartlarının iyileştirilmesi, emeklerinin karşılığını eksiksiz alması, daha nitelikli bir hizmet üretebilmeleri için sorunlarının çözülmesi boşluk kabul etmeyen din hizmetinin geleceği açısından büyük bir önem arz etmektedir.
Boş Kadroların Doldurulmalı
Diyanet İşleri Başkanlığı’nda şu anda 20 bin civarında boş kadro bulunmaktadır. Din hizmeti doğası gereği boşluk kabul etmeyen bir alandır. Bu nedenle en kısa sürede kurumumuzdaki bu boş kadroların doldurulması din hizmetinin daha sağlıklı yürütülmesi açısından elzemdir.
Halkımızın ihtiyaç duyduğu ve inşa ettiği camiyi, din görevlisiz bırakmak doğru değildir. Kadroların boş olmasının getirdiği sorunlar halkımız ve devletimiz için sıkıntı doğurmaktadır. Bu tür sıkıntıların yaşanmaması için boş kadrolar doldurulmalıdır.
Kadınlar Sendikal Örgütlenmede Daha Aktif Rol Almalı
Diyanet İşleri Başkanlığı en köklü kurumlarımızdan birisi ve sendikalaşma oranı en yüksek kamu kesimi olmasına rağmen kurumumuzda da kadın çalışan oranı maalesef düşüktür. Genel Merkezden başlattığımız Kadınlar Komisyonlarının şube ve il yönetimlerinde de bir an önce kurulması daha önce kurulanların da daha aktif hale getirilmesi elzemdir.
Vakıf Kira Gelirlerinden Personel Yararlandırılmalıdır
Vakıflar Genel Müdürlüğü personeli Vakıf kira gelirlerinden Vakıflar Meclisinin belirlediği oranlarda yararlandırılmalıdır.
Vekil ve Fahri Çalışanlar Kadroya Alınmalıdır
Yıllardır Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde fahri ve vekil olarak görev yapan bütün yeterliliklere haiz çalışanların son kez kadroya alınması gerekir. Kadrolu meslektaşları ile yıllardır aynı işi yapmalarına rağmen çok cüzi miktarda ücret alan ve bütün haklardan yoksun bırakılan Fahri ve Vekil çalışanlara son kez kadro verilmesi mağduriyetlerinin giderilmesi açısından önemlidir.
Sendikal Yürüyüşümüze Kararlılıkla Devam Edeceğiz
Diyanet-Sen olarak, hak, özgürlük ve emek mücadelemizi üyelerimizin, Diyanet ve Vakıf çalışanlarının haklarının korunup geliştirilmesi, ülkemizde demokratik zeminin güçlendirilmesi, emeğin saygınlığının ülkemizde ve dünyada artırılması için sendikal yürüyüşümüzü kararlılıkla sürdüreceğiz.