Diyanet-Sen Genel Merkezi
Diyanet-Sen Cumhurbaşkanına Taleplerini Sundu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Memur-Sen heyetini Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kabul etti. Görüşmede kamu görevlilerinin talep ve beklentileri, Memur-Sen ve bağlı sendikaların kendi alanlarına dair sorun tespitleri ve çözüm önerileri ile çalışma hayatına ilişkin diğer başlıklar ele alındı.
Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapılan görüşmede Diyanet ve Vakıflar Genel Müdürlüğü çalışanlarının talepleri ile ilgili dosyayı Cumhurbaşkanı’na sundu.
Dosyada, Diyanet akademisinin hayata geçirilmesinden, 4/B’lilerin eş durumu tayinine, murakıpların statüsünden vaizlerin resmi tatil günlerinde mesai almasına kadar bir çok konu yer alıyor.
Diyanet Akademisi Hayata Geçirilmelidir
Diyanet-Sen’in 2007 yılından beri toplu sözleşme masasına taşıdığı Diyanet Akademisi hazırlıklarının tamamlandığı söylenmesine rağmen bir türlü uygulamaya geçmemesi üzücüdür. Zamanın gereklerine göre donanımlı, nitelikli ve model din görevlisi ihtiyacını karşılaması düşünülen Diyanet akademisinin bir an önce hayata geçmesi din istismarlarının da önüne geçecektir. Diyanet Akademisi, çağın getirdiği yeni problemlere Dinin doğru cevabını ortaya koyacak cesaret ve donanımda din görevlisinin yetiştirileceği bir eğitim-öğretim kuruluşu olarak düşünülmelidir. Bu şekilde düşünüldüğünde, Akademi’nin ivedilikle kurulmasının ve İmam-Hatip Liseleri, İlahiyat Fakülteleri, İslami İlimler Fakülteleri ve muadilleri ile işbirliği içinde çalışarak, nitelikli ve donanımlı din görevlisi yetiştirmeye başlamasının elzem olduğu daha iyi anlaşılmaktadır.
Hazine ve Milli Emlak’a Ait Lojmanların Kullanımı DİB’e Tahsis Edilmeli
Mülkiyeti Milli Emlak ve Hazineye ait olan camilere/mescitlere ait lojmanların kullanım hakkı DİB’e tahsis edilmelidir.
Sınavsız Lisans Tamamlama
Diyanet-Sen’in uzun yıllar üzerinde çalıştığı, raporlar hazırlattığı, İlahiyat Önlisans mezunlarına sınavsız lisans tamamlama hakkı verilmesi büyük çabalar sonucu kazanıma dönüşmüştü. Ancak CHP Milletvekillerinin konuyu Anayasa Mahkemesine taşıması sonucu Anayasa Mahkemesi söz konusu düzenlemenin iptaline karar verdi. Karar 13.11.2019 tarih ve 300947 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Diğer kurumlarda da halen uygulanmaya devam eden Sınavsız Lisans Tamamlama Hakkının yeniden düzenlenmesi veya İlitam kontenjanlarının talepleri karşılayacak şekilde artırılması gerekmektedir.
Vakıflar Genel Müdürlüğü Cumhurbaşkanlığı’na Bağlanmalı
Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlanması vakıfların heybetine, konumuna uygun düşmemiştir. Diğer taraftan bu karar bir asırlık yönetim sistemini değiştirecek kadar cesur ve yeniliğe açık bir misyona sahip iktidarın temel anlayışına da denk gelmemiştir. Bu güzide kurumumuzun doğrudan Cumhurbaşkanlığına bağlanması daha uygun olacaktır.
Murakıplar Eş Değer Kadrolarla Eşitlenmelidir
Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde çalışan murakıplar gerek kurumda eş değer kadrolarda çalışan personel ile gerekse diğer kurumlarda denetim işini yapan memurlar ile maaş ve özlük hakları bakımından eşitlenmelidir.
3600 Ek Gösterge ile İlgili Düzenleme Biran Önce Yapılmalıdır
3600 ek göstergeyle ilgili verilen sözlerin, icraya dair belgelerde yer alan taahhütlerin gereği bir an evvel yerine getirilmelidir. Ek gösterge düzenlemesi, meslek grupları bazlı değil, memnuniyet katsayısını artıracak, kamu görevlilerinin tamamını kapsayacak şekilde yapılmalıdır.
4-B’liler Kadroya Alınmalı ve Tüm Atamalar Kadrolu Yapılmalıdır
Kamu hizmetlerinin verimli ve etkin bir şekilde yürütülmesine hiçbir katkıda bulunmayan sözleşmeli istihdam uygulamasına son verilmeli; Diyanet İşleri ve Vakıflar Genel Müdürlüğü çalışanları açısından başta aile bütünlüğü olmak üzere, birçok soruna ve hak kaybına yol açan sözleşmelilik sona erdirilerek sözleşmeli personel kadroya geçirilmelidir. Kadro hakkı verilinceye kadar, başta atama ve yer değiştirme hakları olmak üzere, kadrolu kamu personeline tanınan tüm haklar tanınmalı, aynı işi yapanlar aynı haklara sahip olmalıdır. Kamu görevlileri ücretli, sözleşmeli gibi farklı istihdam türlerine mecbur bırakılmamalı, kamu hizmetleri kadrolu kamu görevlileri eliyle yürütülmelidir.
Eşi Özel Sektörde Çalışan 4-B’lilere de Tayin Hakkı Verilmelidir
4-B’lilerin kadroya alınma süreci tamamlanıncaya kadar eşi özel sektörde çalışan 4-B’li personele de bir yıl sonra tayin hakkı verilmelidir.
9500 Personel Biran Önce Alınmalıdır
Boşluk kabul etmeyen din hizmetinin daha etkin ve verimli sürdürülebilmesi için kurumumuzdaki boş kadroların bir an önce doldurulması ve Diyanet’e tahsis edilen 9500 kadronun ivedilikle yapılacak sınavlarla personelin yerleştirilmesi gerekmektedir.
Vaizlere Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günlerinde Mesai Ödenmelidir
Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde Vaiz olarak çalışanlara özlük hakları bakımından kadrolarına uygun haklar verilmeli Ulusal Bayram ve genel tatillerde fiili olarak çalıştıkları günler için mesai ücreti ödenmelidir.
Vekil Olarak Görev Yapanlar Kadroya Alınmalıdır
Kur’an Kursu Öğreticisi, imam-hatip ve müezzin-kayyım kadrolarında vekil statüde görev yapan personel 4/A kapsamında kadrolu statüye alınmalıdır.
Fahri Kur’an Kursu Öğreticilerinin Ücretleri İyileştirilmelidir
Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde Fahri Kur’an Kursu Öğreticisi olarak görev yapanların Sosyal Güvenlik Sigorta primleri eksiksiz olarak 5510 Sayılı Kanun’un 80/j maddesi kıyasen uygulanarak ödenmelidir.