Diyanet-Sen Genel Merkezi
DİB Başkanı Erbaş’a Din Görevlilerinin Sorunları İletildi
Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Ali Güldemir, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ile pandemi tedbirleri çerçevesinde telekonferans yöntemi ile görüşerek din görevlilerinin çözüm bekleyen sorunlarını iletti.
Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Ali Güldemir ve Genel Başkan Yardımcısı Ali Güzeldal, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ile olan görüşmelerini pandemi tedbirleri nedeni ile Diyanet İşleri Başkanlığı’nda telefonferans yöntemi ile gerçekleştirdiler.
Diyanet-Sen Genel Başkanı Güldemir, görüşmede pandemi nedeniyle yapılamayan MBSTS mağduriyetlerden, süresiz sözleşmelilerin kadroya geçirilmesine, YÖK ile İLİTAM protokolü imzalanmasından, yeni alınacak 4/B’li adayların mülakat sınav tarihlerinin belirlenmesine kadar kurum çalışanlarının çözüm bekleyen sorunlarını DİB Başkanı Prof. Dr. Erbaş’a iletti.
DİB Başkanı Erbaş, pandemi döneminde din görevlilerinin büyük bir özveri ile çalıştıklarını ve çeşitli sorunlar yaşadıklarını hatırlatarak “Gerek pandemi sürecinden kaynaklı gerekse diğer sorunların çözümü konusunda elimizden geleni yapacağız” dedi.
Diyanet-Sen’in Prof. Dr. Ali Erbaş’a sunduğu dosya aşağıdadır:
2017 MBSTS’nin Yeni Bir Sınav Yapılana Kadar Geçerli Sayılması
Bilindiği üzere 2020 MBSTS Covid-19 pandemi sürecinin devam etmesi nedeniyle yapılamamıştır. Personelin kendi unvanlarına uygun açık pozisyonlar olmasına rağmen 2017 MBSTS’nin geçerlilik süresinin dolması ve yeni bir sınav yapılamaması nedeniyle başvuru yapılamamaktadır. Yine yurtdışı görevi devam eden ve süresini uzatmak isteyen görevlilerimiz de mağduriyet yaşamaktadır. Bu mağduriyetlerin önlenmesi için yeni bir MBSTS yapılana kadar 2017 MBSTS puanının geçerli sayılması
4/B Süresiz Sözleşmelilerin Kadroya Geçirilmesi
Kurumumuzda iki tip sözleşmeli personel çalıştırılması iş barışı ve hakkaniyet açısından yanlış bir uygulamadır. Tüm 4/B sözleşmeli personelin 3+1 formülü ile kadroya alınması ve çalışmalarını müteakip 1 yılın sonunda eşi ister kamuda isterse özel sektörde çalışsın tüm 4/B sözleşmeli personelin becayiş ve eş durumu tayininden yararlanmasının iş barışı açısından son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Süresiz sözleşmeli personelin kadroya geçebilmesi için sendikamızın başlattığı hukuk mücadelesi olumlu sonuçlar vermeye başladı. Açtığımız 11 davadan 4 tanesi kadroya geçiş ile sonuçlandı, diğerleri halen devam etmektedir. Bunun yanında bireysel olarak dava açmak isteyen üyelerimizin de davalarını sendika avukatımız takip etmektedir. Kurum olarak bu konuda inisiyatif alınarak tüm süresiz sözleşmelilerin kadroya alınmasının sağlanması
YÖK ile İLİTAM Protokolü İmzalanması
İlahiyat ön lisans programını bitiren Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanlarına sınavsız lisans tamamlama hakkı tanınması ve İLİTAM program kontenjanlarının tüm talepleri karşılayacak ölçüde arttırılması din görevlilerinin eğitim seviyesinin yükseltilmesi açısından son derece önemlidir. Din eğitiminin kalitesinin ve verimliliğinin yükseltilmesi için din görevlilerinin eğitim seviyesinin yükseltilmesi elzemdir. Şu anda Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde yaklaşık 59 bin ilahiyat ön lisans programı mezunu çalışan mevcuttur. Son açıklanan İLİTAM kontenjanları bu ihtiyacı karşılamaktan çok uzaktır. Sınavsız lisans tamamlama AYM tarafından iptal edilmeden 10 bin kişi lisans tamamlamaya başlamış ve halen devam etmektedir.
DİB ile YÖK arasında yapılacak bir protokolle İlahiyat Önlisans Mezunu kurum personelinin sınavsız lisans tamamlaması sağlanabilir.
Başvuruları Alınan 4/B Açıktan Atanacak Adayların Mülakat Tarihlerinin Belirlenmesi
Başvuruları 12.10.2020-27.10.2020 tarihleri arasında alınan 4/B Sözleşmeli açıktan atama adaylarının mülakat tarihlerinin bir an önce belirlenerek mülakatların yapılması
Diyanet Akademisi’nin Hayata Geçirilmesi
Diyanet-Sen’in 2007 yılından beri toplu sözleşme masasına taşıdığı Diyanet Akademisi hazırlıklarının tamamlandığı söylenmesine rağmen bir türlü uygulamaya geçmemesi üzücüdür. Zamanın gereklerine göre donanımlı, nitelikli ve model din görevlisi ihtiyacını karşılaması düşünülen Diyanet akademisinin bir an önce hayata geçmesi din istismarlarının da önüne geçecektir. Diyanet Akademisi, çağın getirdiği yeni problemlere Dinin doğru cevabını ortaya koyacak cesaret ve donanımda din görevlisinin yetiştirileceği bir eğitim-öğretim kuruluşu olarak düşünülmelidir. Diyanet akademisi ivedilikle hayata geçirilmelidir.