Diyanet-Sen Genel Merkezi
Diyanet-Sen Toplu Sözleşme Mutabakat Metni
2014 ve 2015 yıllarına ait toplu sözleşme görüşmeleri, mutabakatla sonuçlandı. Varılan mutabakata göre, memurların taban aylığına 2014’te 175 TL zam yapılacak. 2015 yılında ise memur maaşlarına ilk 6 ay için yüzde 3, ikinci 6 ay için yüzde 3 zam yapılacak. 4/C’lilere aile yardımının yanında 2014 Ocak ayında iyileştirme vasfından 175 TL ve 350 TL’lik bir iyileştirme yapılacak. Toplu sözleşme ikramiyesi de 3 ayda 60 TL ödenecek.
İşveren heyetine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kamu Görevlileri Sendikaları heyetine ise Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu’nun başkanlık ettiği görüşmelerde varılan uzlaşma, Bakan Çelik tarafından açıklandı. Çelik, Kamu İşveren heyeti ile kamu çalışanları arasında devam eden 2014-2015 toplu sözleşme görüşmelerinin mutabakatla tamamlandığını söyledi. Çelik, 2014 yılı için memurların taban aylığına 175 TL zam yapılacağını, 2015 yılının ilk 6 ayında yüzde 3, ikinci 6. ayında yüzde 3 zam yapılacağını, enflasyon farkının oluşması halinde enflasyon farkı ödeneceğini söyledi. Çelik, öğretmenlere 2014’te 150 TL eğitim öğretim tazminatı ödeneceğini, 4/C’lilere aile yardımının yanında 2014 Ocak ayında iyileştirme vasfından 175 TL ve 350 TL’lik bir iyileştirme gerçekleştirileceğini söyledi. Çelik, taban aylıklarına yapılan zammın hem emekli aylıkları için hem de gelecek yıllarda yapılacak zamlar için son derece önemli olduğunu belirtti. Hakem heyetinin geçen yıl verdiği kazanımları koruduklarını belirten Çelik, “Bayram öncesi bu kararların alınması uygun bulunmuştur. Umarım tüm ilgilileri de bu tablo memnun etmiştir” dedi.
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise konuşmasında, toplu sözleşme masasına dört ana sorun belirleyip geldiklerini söyledi. Söz konusu sorunlardan birinin emeklilerin durumu olduğuna dikkati çeken Gündoğdu, “Maaşının yüzde 50’sinin emekliye yansımaması dolayısıyla emekliye ayrıldığında sıkıntı yaşayan 1 milyon 800 bin emekli. İkincisi çalışmakta iken emekli olmamak için çaba sarf eden çünkü emekliye ayrıldığında maaşı düşeceğini bilen. Çünkü emekliye esas maaşı hizmetlisinden müsteşarına bin 27 lira olan 2 buçuk milyon memur. Üçüncüsü de 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin başka bakanlıkta ünvan karşılığı olmadığı için mağdur ettiği öğretmenler ve öğretim elemanları. Dördüncüsü de 4/C’liler olmak üzere 4 ana konu belirlemiştik” değerlendirmesinde bulundu.
Gündoğdu, emekliler ve emekliye yansımayı birleştirerek masaya 2014 yılı için yüzde 6+6 zam ve 100 lira da taban aylığa zam getirdiklerini hatırlattı.
6 günlük çalışma sonrasında yüzdelik zamdan vazgeçerek, 250 lira taban aylığa zam önerisine döndürdüklerini bildiren Gündoğdu, şunları söyledi.
“Çünkü bu 1 Ocak 2014’ten itibaren verilmeye başlanacak olan 175 lira taban aylığa zam, memurların o günden itibaren bin 27 lira olan taban aylık maaşını, bin 202 liraya çıkaracak ve 2015’ten itibaren çalışana, emekliye ayrılan bu bin 202 lira üzerinden zamlar gelecek. Emekli ikramiyesi ve emekli maaşı ona göre hesaplanacak. Dolayısıyla bu toplu sözleşme içerisinde 2014 yılında ortaya koyduğumuz tablo, kalıcı yansıması çok olan önemsediğimiz bir konuydu. 250 lira önermiştik ama pazarlık sonrasında 175 liraya uzlaştık. Öğretmenler en mağduruydu, öğretim elemanları da aynı hiyerarşi içerisinde sıkıntı yaşıyorlardı. YÖK ve öğretim elemanlarıyla ilgili onların kendi içerisindeki hiyerarşiyi de koruyacak başka bir çalışma yapılması gereği üzerinde durulduğu için bu çalışmayı ‘Kamu Personel Danışma Kurulunda YÖK’ün de içinde olacağı bir yapıyla yapalım’ dendiği için öğretim elemanları bir sonraki sürece kaldı. Öğretmenlere de 150 lira eğitim öğretim tazminatı verilmiş oldu.”