Güncel
Kırgızistan’da Diyanet Hangi Hizmetlere İmza Atıyor
Kırgızistan’da Diyanet Hangi Hizmetlere İmza Atıyor
Diyanet İşleri Başkanlığı ülkemiz genelinde halkın dini açıdan bilgilenmelerini sağlayarak,yüce dinimiz İslam’ın emir ve yasaklarını eğitimli kişiler aracılığıyla doğru bilgileri, doğru kaynaklardan aktarabilmek ve vecibelerin yapılmasını sağlamak amacıyla Din Görevlileri tarafından Din Hizmetlerini vermektedir. Benzeri hizmetlerin dünya genelinde birçok Avrupa ve diğer ülkelerde olduğu gibi Türk devletlerinde de vermeye özen göstermektedir.
Farklı konu ve konuklarıyla takipçilerini bilgilendirmeye çalışan Web sitemizin bu seferki konuğu ise, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te Din Görevlisi olarak yurt dışı hizmetlerini 2 yıldır sürdüren Bayram Kozan dır. Kırgızistan genelinde Diyanet İşleri Başkanlığımızın vermiş olduğu hizmetler ile sosyal, kültürel ve fiziki yapılanmalar konusundaki Diyanet-Sen Konya Şube Başkanı Ali Koç ile başkent Bişkek Din Görevlisi Bayram Kozan’ın yaptığı röportajı sizlere sunmaktan mutluluk duyarız.
Ali Koç, Diyanet-Sen Konya Şube Başkanı; Diyanet olarak Kırgızistan’daki Müslüman Türklere yönelik ne tür hizmetler verilmekte?
Bayram Kozan Kırgızistan Bişkek Din Görevlisi; Diyanet İşleri Başkanlığı personeli olarak şuanda Müşavirimiz Orhan GENÇ hariç 13 Din görevlisi varız. 12 arkadaşımız başkent Bişkek’te farklı yerlerde görev yapmaktayız. Diğer 1 arkadaşımız Bişkek’e 250 Km. Koşkor ilçesinde Diyanet’in yaptırmış olduğu Diyanet camii’de görevlidir.
Diyanet Kurban Bayram’ında Türkiye’den gelen kurban adetine vekaleten kurban kesimi hizmeti yapıp fakirlere, yetimhanelere, eğitim kurumlarına, medreselere, din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin Rus vatandaşlara dahil dağıtımını yapmaktadır.
Ramazan’da zekât için gıda paketleri verilmektedir. Ve Nisan ayının ilk haftasında bütün vatandaşlara yönelik 3000 kişilik yemek vermek suretiyle Kutlu Doğum programını Kırgızistan Müftüyat’ıyla (Müftülüğüyle) ortaklaşa düzenlenmektedir. Aynı zamanda Bişkek merkezde Kırgızların yanı sıra Ahıska Türkleri ve Uygur Türkler’ine yönelik dini hizmetler yapılmaktadır. Yıl boyu Kuran Hizmetleri devam ettiği gibi okullar kapandığında da yaz Kur’an Kursları erkek ve kız öğrenciler için Kuran ve dini bilgiler hizmetleri verilmektedir.
Ali Koç, Diyanet-Sen Konya Şube Başkanı; Dini Hizmetlerin sunulmasında dil sorunu var mı? Hangi Dilde din eğitimi yapılıyor?
Bayram Kozan Kırgızistan Bişkek Din Görevlisi; Şu kadar var ki Dini hizmetlerin sunulmasında Kırgızlara yönelik hizmetlerde dil biraz anlaşılmamakla beraber ben şahsen 2-3 ay gibi kısa bir zaman süresi içerisinde Kırgızca öğrenmekle bu sorunu ortadan kaldırmış oldum. Diğer Ahıska ve Uygur Türklerinde ise dil sorunu yaşanmamaktadır. Türkçe konuşmalarında pek değişime uğramamış farklı cümleler olmakla beraber anlaşılır bir Türkçeleri vardır. Dolayısıyla Türklere Türkçe, Kırgızlara Kırgızca dil ile eğitim verilmektedir.
Ali Koç, Diyanet-Sen Konya Şube Başkanı; Kırgızistan’da Din Görevlilerimizin vermekte olduğu hizmetlerde diğer dini cemaatlerin ne tür katkıları oluyor?
Bayram Kozan Kırgızistan Bişkek Din Görevlisi; Kırgızistan’da Hüdai Vakfı’nın Oş ilahiyata bağlı İlahiyat Fakültesi, erkek ve kız Kuran kursu olmakla hizmetleri vardır. Bizim Din görevli arkadaşlardan erkek Kura kurslarında 20 kadar hafızlık yapan öğrencilere 2 arkadaşımız hizmet vermekte, 2 arkadaşımız ise İlahiyat Fakültesinde Kuran derslerine yardımcı olmaktadır. Ayrıca hizmet eğitim kurumlarının okulları olup Din görevlilerimiz ile birlikte yaz kursları ve kültürel etkinlikler, kermesler yapılmaktadır. Yine Süleyman Efendi cemaatinin 20’ye yakın yurtları olup ben 120 öğrencili merkez yurtlarındaki İmam-ı Azam mescidinde Kırgızistan müftiyatının (Müftülüğünün) buyruğu ile Diyanet adına hafızlık kursu açtık. Şuanda 15 öğrenci hafızlık yapmakta aynı zamanda Kuran ve kıraat derslerine girmekteyim. Yazları bütün imam arkadaşların mescitlerine bu yurtlardan kız ve erkek yardımcı öğrenciler gelerek yaz kurslarına bizzat katkıları olup hizmetleri kalbi birlik ve ruhi ahenk içerisinde sınırsız ve sinirsiz bir şekilde devam etmektedir.
Kısacası Diyanet İşleri Başkanlığı ile cemaat arasında çok güzel bir ahenk ve uyum içerisinde din müşavirimiz Orhan Bey’in çok özverili bir anlayışı ile Kur’an ve Dini hizmetlerin ulaşılabileceği her yerde hizmet vermeye çalışıyoruz ve bunda da Allah’ın izniyle muvaffak oluyoruz.
Ali Koç, Diyanet-Sen Konya Şube Başkanı; Kuran-ı Kerim öğretimi ve din eğitimi verilirken hangi kaynaklardan yararlanılıyor?
Bayram Kozan Kırgızistan Bişkek Din Görevlisi; D.İ.B’lığımızın göndermiş Olduğu Elif-ba cüzünden Kur’an eğitimi, bunun yanı sıra Kırgızca olarak basılmış set halindeki 5 kitap ki bunlar: Dinimi, Dualarımı, Peygamberlerimi, Kitaplarımı ve İbadetlerimi öğreniyorum.
Bu kitaplardan yaz kursları için yararlı bir set olarak faydalanıyoruz. Bunun yanında gençlere yönelik İslam’da Helal ve haramlar, Kırgızca basılmış İslam ilmihali, Rusça basılmış cep ilmihali ve Rusça mealli Kuran-ı Kerim. Bu kaynaklar çok faydalı ve etkili olup başta Bişkek dahil diğer velayetler, kazalar, kasaba ve köylere varıncaya kadar mescit imamlarına parasız verilerek, dinimizi diğer selefi ve vahabilerin yanlış ve bilinçli öğretimlerinin önüne geçmiş oluyoruz. Çünkü bunu ben Diyanet kitaplığında sorumlu olmam hasebiyle yakinen takip ediyor ve kitap almaya gelenleri özellikle uyarıyorum.
Ali Koç, Diyanet-Sen Konya Şube Başkanı; Türkiye Cumhuriyet’inin Devlet olarak Kırgızistan’a hangi destekleri oluyor?
Bayram Kozan Kırgızistan Bişkek Din Görevlisi; T.C. Devlet Olarak Kırgızistan’a benim 2 yıldır edindiğim intiba ekonomik ve siyasi yönünden çok büyük desteği vardır. Çünkü Kırgızistan coğrafi bakımından Kazakistan, Özbekistan, Çin ve Tacikistan arasında eski ipek yolu tam Bişkek’in ortasından geçmektedir. Bu nedenle Tarihi ticaret yönünden önemli bir Pazar olduğu için ticaret yönünden de önemli bir konuma sahip ülkedir. Bu sebeple Türk iş adamları başta İnşaat sektörü, un fabrikaları, giyim, kafeterya, tavukçuluk ve ayrıca transit tır taşımacılıkta önde giden ülkemizdir.
Ali Koç, Diyanet-Sen Konya Şube Başkanı; Kırgızistanlı Kırgızların Türklere karşı bakış açıları nasıl?
Bayram Kozan Kırgızistan Bişkek Din Görevlisi; Kırgızistan’da Kırgızların çoğunlukta olup bunun yanı sıra Ahıska Türkleri, Uygur Türkleri, Özbek Türkleri ve Çin asıllı Dungan Müslümanları bulunmaktadır. Kırgızların bizlere karşı menfi tutumları genelde yoktur. Ancak oradaki yaşayan Türklerin ahlaki veya gayri ahlaki davranışlarına göre tutumları değişmektedir.
Diğer Ahıskalı Türk’ler genelde Türkiye’ye göç etmekte ve bizlere karşı davranışları çok iyidir. Ahıskalılar genelde hayvancılık, ziraat ve sebzecilikte uğraşmaktadır. Uygurlar da aynı şekilde Din görevlisi arkadaşlarımızla uyum içerisinde ve sahip çıkmaktalar. Çin asıllı Dungan Müslümanları ise Sünni olup, dini kurallara çok dikkat göstererek namazları yediden yetmişe camii ve mescitlerde cemaatle kılmaktadırlar. Bunun yanında Rus’lar azınlıkta olmakla beraber yerine göre diyaloglarımız insani ve İslami ölçüde sürmekte, bizlere karşı menfi bir tutum ve davranışları yoktur.
Bizler; Din görevlileri olarak başta İslam Dininin temsilcisi olduğumuzu ayrıca Türkiye Cumhuriyet’inin ve Diyanet İşler Başkanlığının temsilcileri olduğu bilinci ile hizmetlerimizi devamlı müşavere ve müzakere ile ruhi birlik içerisinde başta Allah’ın yardımı ve devletimizin desteği ile yürütmeye çalışıyor ve bundan sonrada çalışmaya devam edeceğiz. Allah bütün din görevlisi arkadaşımızın yar ve yardımcısı olsun. Amin…
Bayram Kozan’ı kısaca tanıyalım;
1962 yılında Konya’nın Hadim ilçesinde doğan Bayram Kozan, 1986 yılında Diyanet İşleri Başkanlığında Din Görevlisi olarak çalışma hayatına başladı. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi İlahiyat Önlisans Programı mezunu olan Bayram Kozan, en son Meram İlçe Müftülüğüne bağlı Hacı Hasan Camii Müezzini olarak görev yapmakta iken 2 yıldan bu yana Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te Din Görevlisi olarak görevine devam etmektedir.
Sitemizdeki “Söyleşi Konuğu” köşesine misafir olarak katılan Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te Din Görevlisi olarak görev yapan Bayram Kozan’a şükranlarımızı arz eder, Kırgızistan’la alakalı vermiş olduğu bilgilerden dolayı kendisine teşekkür ediyor; Diyanet-Sen Konya Şubesi olarak çalışma hayatında başarılar dileriz.