Güncel
İmam-Hatip ve Müezzinler İzinlerini Kullanamıyorlar
İmam-Hatip ve Müezzinler İzinlerini Kullanamıyorlar
İmam-Hatip Ve Müezzinler Aylık Ve Haftalık İzinlerini Kullanamıyorlar
Diyanet İşleri Başkanlığı Personeli 150.000 seviyelerine yükseldi. Çok büyük bir kitle ve çok büyük bir kitleye de hitap ediyor.
Yapılan anketlere göre Cami çalışanlarının %81,3’ü işinden memnun olduğunu ifade ederken , %18’i kısmen memnun olduğunu, %0,7’sini ise memnun olmadığını dile getirmektedir.
Her iki Cami çalışanından biri (%51’1) senelik ve haftalık izinlerini kullanamadığını söylemektedir. Ankete katılan Cami çalışanlarından senelik izinlerini düzenli kullanamayanların en önemli nedenleri yüzeysel olarak sıralı gösterilirse; birinci sırada yerine bakacak kimsenin olmaması (%34,1), İkinci sırada Camide tek görevli olması nedeniyle sıkıntı yaşaması (/%28,5),Üçüncü sırada yöneticilerin izin kullanmada zorluk çıkarması (%11,2), Dördüncü sırada cemaatle problem yaşamak istenmemesi (%10,6), gelmektedir. Diğer nedenler olduğunu söyleyenler oranı da %15,6 olarak karşımıza çıkmaktadır.
Yine Camide çalışan Din Görevlilerinin büyük bir çoğunluğu (%90,4) hafta sonlarında, dini ve milli bayramlarda izin kullanmak istediğini dile getirmektedir.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 99’uncu maddesinde, memurların haftalık çalışma süresi 40 saat ve cumartesi, pazar günleri de tatil olarak belirlenmiştir. Ayrıca, 633 Sayılı Kanunun 12. maddesinde değişiklik yapan 6002 sayılı Kanunun 11. maddesinin son paragrafında “Vaiz, imam-hatip, müezzin-kayyım ve Kuran kursu öğreticilerinin çalışma, usul ve esasları ile imam-hatipler ve müezzin-kayyımların haftalık iznine ve bayram tatillerinde izin kullanmalarına ilişkin hususlar Yönetmelikle düzenlenir” hükümleri yer almaktadır.
Devlet Memurları Kanunu’nun ilgili maddesinde, tüm kamu çalışanlarının haftalık çalışma süresi 40 saat ile sınırlandırılırken, cumartesi ve pazar günlerinin tatil olacağı bildirilmiştir. Ancak kamuda ibadet yerlerinde çalışan personel, haftanın altı (6) günü görev yapmak zorundadır. İbadet yerlerinde çalışan imam-hatipler ile müezzin-kayyımlar bu altı (6) gün boyunca, sabah 05:00’da göreve başlayıp, akşam 23:00’da görevden ayrılmaktadır.
Bu durum sadece görev yapanların değil, ailelerinin de sosyal hayatlarını sınırlandıran koşullardır. Her ne kadar kamuoyunda, imam-hatipler ile müezzin-kayyımların, namaz vakitleri dışında görev yapmadıkları görüşü hakim olsa da, halkın beklentileri bu durumun önüne geçmektedir. İmam-hatipler, müezzin-kayyımlar, pek çok sosyal olayda, halkın, yanında olması beklenen kişilerdir. Ölümlerde, dini bayramlarda, anma günlerinde düzenlenen dini törenlerde başta imamlar olmak üzere din adamları, halkın yanında görmek istediği kamu görevlileridir. Bunlara ek olarak, sürekli okuyup, çalışarak kendilerini yeterli kılma sorumlulukları vardır. Ayrıca devletin tek görevlisi olarak köylerde görev yapan imam-hatipler ile müezzin-kayyımlar, buralarda her türlü sosyal hizmeti de sunmaktadır.
Diyanet İşleri Başkanlığı, 05 Mart 2013 tarihli ve 75718882-216-0514 sayılı genelge ile camilerin açık kalma süresini uzatmıştır.
Bu genelge ile imam-hatipler ve müezzin-kayyımların ibadet yerlerindeki çalışma süresi günlük 15 saatin üzerine çıkmıştır. Süre yaz aylarında 18 saate kadar çıkabilmektedir. Bu durum çalışanlar için angaryadır.
Haftalık çalışma süresi dışında hafta sonu tatillerinde ve diğer resmi tatil olarak çalışma durumunda olan din görevlilerinin, çalışma koşulları her geçen gün kötüleşmektedir.
Gerek Dini ve gerekse Milli Bayramlarda 657 sayılı Devlet Memurları kanunua tabi olan diğer memurlar izin kullandıkları halde Cami görevlileri bunlardan mahrumdur.Yaz aylarında ilgili yönetmelik gereği izin verilmez,Camiler ve Din Görevlileri haftasın da ilgili yönetmelik gereği izin verilmez, Kutlu doğum haftasında ilgili yönetmelik gereği izin verilmez. Peki ne olacak bu Cami çalışanlarının hali.Hangi kanununun hangi maddesine göre izinleri verilir ve uygulanır. Sayın Müftülerimize bakarsanız “Siz bu işe talip oldunuz ve kabul ettiniz.”Diyorlar.İyi güzel tamamda, bu işe talip olan bir insan…Hiç memnun değiliz,hakikaten bu konuda sıkıntılarımız var.
Selam ve dua ile…
Nail ÇELİK
Kaynak: Diyanet-Sen Diyanet İşleri başkanlığı çalışanlarının sorunları ve beklentileri Anketi