Güncel
MEMUR-SEN; KPDK’da Kamu Görevlilerinin Taleplerini Masaya Taşıdık
MEMUR-SEN; KPDK’da Kamu Görevlilerinin Taleplerini Masaya Taşıdık
Kamu Personel Danışma Kurulu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Başkanlığında toplandı. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, kamu çalışanlarının haklarını Kamu Personeli Danışma Kurulu Toplantısı’nda (KPDK) masaya taşıdı.
Toplantıya Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Memur-Sen’e bağlı yetkili sendikaların genel başkanları ile diğer konfederasyonların temsilcileri hazır bulundu.
Genel Başkan Gündoğdu, “Yılın 365 gününde kamu görevlilerinin haklarını savunmak ve yeni kazanımlar elde etmek için çalışıyoruz. Biz toplu sözleşme sürecini 1 ayla sınırlı olarak görmüyoruz. Gerek Kamu Personeli Danışma Kurulu’nda gerekse diğer görüşmelerimizde ve toplantılarımızda her zaman kamu görevlilerinin hakları için mücadele ediyoruz. Bugün de kamu görevlilerimiz için iyi kazanımlar elde etmeyi umuyoruz.” dedi.
Gündoğdu, toplantıda başta 4-C’lilerin kadroya alınması, akademisyenlerin mali haklarının düzenlenmesi, İş ve Meslek Danışmanlarının maaş sorunun çözülmesi, sicil affı gibi bir çok talebi dile getirdi. Gündoğdu, Toplu Sözleşme’de kamu çalışanlarının Rahmetli Turgut Özal ve Necmettin Erbakan’dan sonra en önemli kazanımların elde edildiği üçüncü sözleşmeye Memur-Sen’in imza attığını söyledi. Toplu Sözleşme masasında gündeme getirilen ancak kamu personel danışma kuruluna bırakılan maddelerin biran önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Gündoğdu şöyle konuştu, ” 1 Ocak’tan itibaren yüzde 50’liye varan zam 4-C’lileri memnun edecek. Toplu sözleşmede 4-C’li çalışanlarımızın mali haklarının düzeltilmesi için önemli bir kazanım elde etmiştik. Şimdi kadroya alınmalarını istiyoruz. Çünkü bundan sonra 4-C’lileri memnun edecek tek şey kadroya alınmalarıdır. Memur olarak alınmaları önceliğimiz ancak memur olarak alınamıyorsa işçi statüsünde alınmalarına da razıyız. Yine üniversitelerde görev yapan akademisyenlerin maddi durumlarının biran önce iyileştirilmesi şart. YÖK Başkanı ve sayın Çalışma Bakanımızla birlikte görüşeceğiz ve Sayın Başbakan ile görüşeceğiz. Bu konuda mutabakata vardık. Akademisyenliği özendirecek ve reel kayıpların telafisine yönelik iyileştirme yapılmalı. Fazla mesai yapan arkadaşlarımıza mesai ücreti verilmelidir. Yine İş ve Meslek Danışma Elemanlarının kadro sorunu çözüldü ancak maaşları düştü. Bu durumun mutlaka düzeltilmesi gerekiyor. 2005 yılı sonrası göreve başlayanlara bir derece verilmesi ve işlenen fiillere bağlı olarak verilen disiplin cezalarının affına ilişkin bir düzenleme yapılmasını istiyoruz. Kadın kamu görevlilerin yönelik pozitif ayrımcılık yapılmalı, hamile ve emziren kadın kamu görevlilerine yönelik çalışma saatine ve sürelerine yönelik düzenleme yapılmalı. Emekli ikramiyesi hesabında 30 yıllık hizmet süresi sınırlamasının kaldırılması, emeklilere maaş promosyonu, sayıları çok fazla olmayan avukat, mimar gibi kamuda işçi olarak çalışan arkadaşlarımızın memur kadrosuna atanması, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde çalışan TARGEL personelinin durumu taleplerimizden bazıları.” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise toplu sözleşme görüşmelerinin bütçeye maliyeti 8 milyar TL olduğunu söyledi. Bakan Çelik, “Maliye Bakanlığı 2014 yılı için 5 milyar TL artış öngörüyordu. Maaşlara yapılan seyyanen zam, öğretmenlere verilen eğitim öğretim tazminatı ve 4-C’lilere yapılan iyileştirmeler, memur zammının bütçeye maliyetini artırdı. 2014 yılı için Maliye, memur maaşlarında 5 milyar TL artış öngörüyordu. Ancak elde edilen ek kazanımlar, bu rakamı 8,1 milyara çıkardı. Bu nedenle maaş zammının bütçeye ek maliyeti 3,08 milyar TL oldu. Taban aylığa yapılan zammın ne anlama geldiğini sizler çok iyi bilirsiniz” dedi.