Diyanet-Sen Genel Merkezi
Diyanet-Sen Onursal Başkanı İsmail Karakaya Vefat Etti
Diyanet-Sen Onursal Başkanı İsmail Karakaya Vefat Etti
Bir süredir tedavi gördüğü Turgut Özal Üniversitesi Hastanesi’nde dün gece vefat eden Diyanet-Sen Onursal Başkanı İsmail Karakaya Hocamıza Allah’tan rahmet sevenlerine ve Diyanet-Sen camiasına başsağlığı diliyoruz.
Merhum Hocamızın cenazesi bu gün ikindi namazını müteakip Hacıbayram Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından İncek Mezarlığı’nda defnedilecek.
Hizmete Adanan Bir Ömür…
İsmail Karakaya, 1943 yılında Kayseri’de dünyaya geldi. İlkokulu Kayseri’de okudu. Daha sonra Ankara Merkez İmam-Hatip Lisesi’ni bitirdi. Bir müddet Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu kaleminde memurluk yaptıktan sonra Kayseri Yüksek İslâm Enstitüsü’ne kayıt yaptırdı. Enstitüde okurken Murakıplık görevini de yürüten KARAKAYA, 1972 yılında Kayseri Yüksek İslâm Ensti-tüsü’nden mezun oldu. Daha sonra sırasıyla; Yozgat Şefaatli İlçesinde Müftülük, Kayseri İncesu İlçesinde Vaizlik, Diyanet İşleri Başkanlığı’nda Derleme ve Yayın Müdürlüğü ile Dini Yayınlar Döner Sermaye Müdürlüğü, Ankara Müftü Yardımcılığı, Tokat Artova Müftülüğü, Çubuk ilçe vaizliği görevlerinde bulunan İsmail KARAKAYA; 42 yıl hizmetten sonra Nisan 2008 tarihinde Ankara Merkez Vaizliği görevinden emekli oldu.
Uzun süre Türkiye Din Görevlileri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeliği, Genel Sekreterliği ve Başkanlığı yapan İsmail KARAKAYA, Din Görevlileri Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanlığı’nı yürütüyordu. Aynı zamanda 45 yıldır aralıksız yayınlanmakta olan Aylık Hakses Dergisi’nin Vakıf adına Sahibi ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürlüğünü yapıyordu.
İsmail KARAKAYA’nın; Fetevây-i Hindiyye / İslam Fıkhı Ansiklopedisi (Mustafa Efe ile birlikte), Kitâbü’l Haraç ve Haleb-i Sağir (Namaz İlmihali) gibi tercüme eserleri ve İslam ve Toplum, Din ve Hayat, İnanç Esasları, Örnekleriyle İslam Ahlakı, 40 Hadisle Ticaret, Hz. Ali’den Öğütler ve Mailk Bin Eşter’e Mektubu gibi telif eserleri yayınlanmıştır. Ayrıca; KARAKAYA, Ahkâmü’lKur’âniyye, Ana-Baba Hakları, İslam Ahlakının Temel Esasları ve Ömer NasûhiBilmen’inMuvazzahİlm-i Kelâm isimli eserleri de günümüz diline aktarmış ve yayına hazırlamıştır.
İsmail KARAKAYA’nın; İslâm Fakîhleri Ansiklopedisi, Fıkıh Istılahları Sözlüğü, Ferâiz, Ahlak Ansiklopedisi, Ticaret ve İnanç Esasları gibi telif eserleri de yayınlanmayı beklemektedir.
40 yıldır hak arama mücadelesini sürdüren ve meslekî ve sosyal çalışmalarına da ara vermeden devam etmekte olan İsmail KARAKAYA, ülkemizdeki tüm din görevlilerini ve Vakıflar Genel Müdürlüğünde çalışan memurları temsil yetkisini 11 yıldır aralıksız yürüten DİYANET-SEN (Türkiye Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası)’nın da Onursal Genel Başkanıydı.
Resmî görevi yanında her türlü hizmet imkanını değerlendiren İsmail KARAKAYA yurdumuzun pek çok yöresinde halka konferanslar vermiş ve zaman zaman bu hizmetlerini Avrupa ve Amerika ülkelerinde de sürdürmüştür.
Sağlığı el verdikçe televizyon ve radyolarda dînî sohbetler yapmaya ve her fırsat ve her ortamda İslam’ı anlatma çabasını son nefesine kadar devam ettiren İsmail KARAKAYA, iyi derecede Arapça biliyordu.
Karakaya evli ve dört çocuk babasıydı.