Güncel
Konya Genç Memur-Sen Kut’ül Amare Konferansını Gerçekleştirdi
Konya Genç Memur-Sen Kût’ül Amare Konferansını Gerçekleştirdi
Genç Memur-Sen Konya İl Başkanlığının düzenlemiş olduğu Kût’ül Amare Zaferi konferansına Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Arabacı konuşmacı olarak katıldı.
Memur-Sen Konya İl Başkanlığı toplantı salonunda yapılan konferansa İl Başkanı Nazif Karlıer, Başkanvekili Ali Koç, Başkan Yardımcısı Nedim Akan, Genç Memur-Sen İl Başkanı İbrahim Çetin ile Kadınlar Komisyonu Başkanı Hayrunnisa Özer yönetimleriyle birlikte ve çok sayıda Memur-Sen’liler katıldılar.
İngilizlere karşı o dönem “Hasta Adam” olarak bilinen Osmanlı’nın kazandığı en önemli zaferlerden biri olan Kut’ül Amare’nin detaylarını anlatan Arabacı, konuyla ilgili merak edilenlere de ışık tuttu. Aldıkları yenilginin İngiltere’yi o dönemde şaşkına çevirdiğini belirten Prof. Dr. Caner Arabacı, “Hasta Adam telkini dünyada bu kadar yaygınken, tarihinde Kut gibi bir yenilgiye şahit olmamış İngiltere’ye bunu tattırdınız. Kut’tan hemen önce Çanakkale’de böyle bir yenilgiyi yaşatmışsınız, nasıl bir utanç yaşadıklarını tahmin edebilirsiniz” ifadelerini kullandı.
“BİZDE UYKU ONLARDA UYANIKLIK”
İngilizlerin o coğrafya ile manevi bir alakalarının olmadığının altını çizen Prof. Dr. Arabacı, bölgedeki petrol yataklarını ise çok iyi bildiklerini esas amacın ne olduğunun da doğru okunması gerektiğini söyledi. Dinleyenlerin kafasında şekillenmesi adına, o dönemin haritaları üzerinden konuyu anlatan Prof. Dr. Arabacı, “İngilizler bu coğrafyanın insanı değil, herhangi bir komşuluğu yok. Peki, Basra’dan Kut’a, İngilizler çıkartmayı neden yapıyor? Çünkü İngilizler emperyalist… Hindistan’ı işgal etmişler, Hint yolunu garanti altına alacak bütün önemli yerlerle de ilgileniyorlar. Görülüyor ki o dönemde bizde uyku onlarda uyanıklık hâkim” diye konuştu.
Konuşmasında İngiliz General Townshend ile ilgili detaylara da yer veren Prof. Dr. Caner Arabacı, “Bu General, ‘Biz Basra’yı bir gece yürüyüşüyle işgal ettik, savaşla değil’ diyor. İngilizler büyük bir güçle çıkartma yapınca Osmanlı Kuzey’e doğru çekiliyor. Tabii İngilizler durmak bilmiyor. Hedefin Bağdat olduğunu da İngiliz General kendi hatıralarında yazıyor. Bu arada Osmanlı yeni kuvvetler göndermeyi düşünüyor. Orduya Sakallı Nurettin Paşa, kumandanlık ediyor. Selman-ı Pak’ta yoğun siper harpleri ve meydan muharebesi oluyor. Burası Osmanlı’nın Kuzey’e çekilişinin son durağı oluyor. Yine aynı süreçte birliğiyle birlikte Halil Paşa devreye giriyor. Kut teslim alınıncaya kadar yirmi meydan muharebesi ve siper harbi olmuştur. İngiliz kuvvetleri ve müttefikleri, ağır kayba uğrarken devletimiz de önemli bir başarıya imza atmıştır. Kıymetini bilmemiz gereken bir zaferdir bu” dedi.
Kût’ül Amare Zaferi’nin öneminin yadsınamayacağının altının çizildiği programın sonunda Genç Memur-Sen Konya İl Başkanı İbrahim Genç Prof. Dr. Caner Arabacı’ya hediye takdim etti.