Diyanet-Sen Genel Merkezi
1. Uluslararası Din ve Toplum Fotoğraf Yarışması Sergisi Açıldı
1. Uluslararası Din ve Toplum Fotoğraf Yarışması Sergisi Açıldı
Sergi açılış törenine Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar ve yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Özafşar, Memur-Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Ali Yalçın, TBMM Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Memur-Sen’e bağlı sendikaların genel başkan ve yönetimleri ve Diyanet-Sen üyeleri katıldı.
İslam Kültür ve Medeniyetinin izdüşümleri, yaşayan İslam, Müslümanlar ve sanat eserleri konusu ile dünyada ilk kez düzenlenen uluslararası fotoğraf yarışmasına 4.487 eser ile rekor katılım sağlandı. Yarışmaya dünyanın çeşitli ülkelerinden 1.313 kişi katıldı.
Yarışma ile ilgili 4 Eylül 2016’da yapılan değerlendirme toplantısında jüri üyeleri Hindistan’dan yarışmaya katılan Abhijit Banarjee’nin “Namaz” rumuzlu eserini birinciliğe layık gördü. En iyi fotoğrafçı ise Türkiye’den yarışmaya katılan Mustafa Demirtaş seçildi.
Metro Sanat Galerisi’nde yapılan açılış töreninde konuşan Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar, İslam medeniyetini görsel malzemelerle kalıcı hale getiren büyük bir organizasyona imza atıldığını belirterek “Uluslararası bu organizasyon ile Diyanet-Sen, Müslümanların yaşadıkları coğrafyayı, çevreyi, belde ve şehirleri nasıl anlamlandırdıklarını, nasıl bir medeniyet inşa ettiklerini, kaliteli fotoğraflarla toplumlara tanıtarak, İslam kültür ve medeniyetinin tarihi ve kültürel varlıklarının ne denli değerli oldukları konusunda farkındalık oluşturulmasında öncülük etmiştir. Böyle bir çalışma ile İslam kültür ve medeniyetine fotoğraf sanatı aracılığı ile güzel bir arşiv hediye etmiş olduk. Yalnızca ücret sendikacılığı gibi dar bir anlayışı hiçbir zaman benimsemeyen Diyanet-Sen sosyal projelerinin yanında sanat alanında da sendikal faaliyetlerle medeniyet tarihimize, değerlerimize sahip çıkılacağının güzel bir örneğini sergilemiş oldu” dedi.
Bayraktutar yarışmanın 1-7 Ekim Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebeti ile düzenlendiğine dikkati çekerek “ Bu hafta vesilesi ile daha önce Ulusal olarak düzenlediğimiz din ve toplum fotoğraf yarışmasını bu yıl uluslararası bir fotoğraf yarışması ile kutlamak istedik. Diyanet-Sen bu gün ülkemizin sendikalaşma oranı en yüksek memur sendikası olmasının yanında farklı sendikal anlayışını sosyal ve sanatsal etkinlikler de ortaya koymanın haklı onurunu yaşıyor.” İfadelerine yer verdi.
Görmez: Bu Fotoğrafları Sözü Yücelten Birer Sanat Eseri Olarak Okuyacağız
Sergi açılış töreninde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Biz onları sadece birer resim olarak okumayacağız aynı zamanda sözü yücelten birer sanat eseri olarak okuyup değerlendireceğiz” dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, açılış töreninde yaptığı konuşmada Diyanet-Sen’in güzel ve kaliteli işler yaptığına dikkati çekerek “Diyanet-Sen’in uluslararası çapta yaptığı bir fotoğraf yarışmasına davet alınca merak ettim. Daha önce zannediyorum ülke çapında yapmışlardı ama şimdi uluslararası çapta yapıldığını görüyoruz. Biz sözü yüceltmekle mükellefiz. Bu asırda en büyük şikayetimiz imajın, görselliğin, sözün önüne geçmesidir. Biz yine sözü yüceltmeye devam edeceğiz. Biz sözü yüceltmeye devam etmek zorundayız. Benim en büyük korkum özellikle dini hayatta reklam ve propaganda, reklamın ve propagandanın dili, dini dile dönüşürse o büyük bir tehlikedir. Davetin dili başkadır. Reklamın dili başkadır. Buna rağmen sözün tükendiği yerler vardır. İçinde yaşadığımız yıllar sözün tükendiği yıllar” şeklinde konuştu.
Görmez, sözün tükendiği yerde bir fotoğraf karesinin çok şey anlatacağını belirterek, “Bu çalışma buna hizmet edecek. Biz onları sadece birer resim olarak okumayacağız aynı zamanda sözü yücelten birer sanat eseri olarak okuyup değerlendireceğiz. O gözle bakacağız. Bu sene Hac’ca giden bir fotoğrafçı bir ressam rüku’ya vardığında şahit olduğu bir kareyi daha sonra resim olarak çizmiş rüku’ya vardığında sağına, soluna baktığında farklı renklerde ayaklar görmüş bazıları kıpkızıl bazıları simsiyah, bazıları bembeyaz sadece o ayakları eline fırça alarak hafızasına kaydettiğini resme dökmüş. O resimden bana söz ettiğinde o resmin kendisini nasıl etkilediğini söylediğinde bende hakikaten çok duygulandım” diye konuştu.
Diyanet-Sen’in 1. Uluslararası Din ve Toplum Fotoğraf Yarışması fotoğraf sergisi açılışında konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Memur-Sen, üyeye ve ülkeye kazandırırken, insana ve İslam’a hizmet etme noktasında çalışmalara imza atmayı sürdürüyor. Kısa film, fotoğraf, anı yarışmaları, uluslararası sempozyum ve paneller gibi bir takım faaliyetlerle sendikal hayata estetik dokunuşlar yapmaya devam ediyoruz” dedi.
Yalçın: Hizmet Sendikacılığı Yapıyoruz
Fotoğraf sergisi açılışında konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Memur-Sen’in, ücret sendikacılığını aşarak, hizmet sendikacılığı metaforuyla sendikacılığa yeni bir boyut getirdiğini söyledi. Yalçın, sendikacılığı kavga zemininden çıkararak, hizmet zeminine taşımış bir camia olduklarını vurgulayarak, “Yaptığımız bütün çalışmalar, belli bir estetik kaygısı güden çalışmalardır. Memur-Sen çeyrek asırlık mücadelesinde, sendikal alana estetik bir dokunuş yapmış, erdemli sendikal hareket yaklaşımıyla sendikacılıkta yeni bir açılımın ve başlangıcın da adresi olmuştur” diye konuştu.
Diyanet-Sen Erdemli Sendikacılığın Sigortası
“Diyanet-Sen ilk genel yetkili sendika olarak Memur-Sen’in sendikal alandaki yetkinin besmelesidir” diyen Yalçın, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Diyanet-Sen, Memur-Sen’in 1 Milyona yakın örgütlü yapısında önemli bir bileşeni oluşturuyor. Yardım faaliyetleri, yayınlarıyla, kültürel ve sosyal çalışmalarıyla Memur-Sen içerisinde çok önemli bir işlev görüyor. Diyanet-Sen, Memur-Sen’in erdemli sendikacılık anlayışının sigortasıdır. Diyanet-Sen camiamıza, teşkilatımıza ve Diyanet-Sen’in tüm neferlerine teşekkürlerimi iletiyorum. Hız kesmeden, ara vermeden çalışmalarını sürdüren bu ekibi kutluyorum. Çalışmalarının devamını diliyorum.”
Sendikal Alana Estetik Dokunuşlar Yapıyoruz
Memur-Sen’in, üyeye ve ülkeye kazandırırken, insana ve İslam’a hizmet etme noktasında çalışmalarıyla dikkat çektiğini dile getiren Yalçın, “Kısa film yarışmaları, fotoğraf, anı yarışmaları, uluslararası sempozyum ve paneller gibi bir takım faaliyetlerle sendikal hayata estetik dokunuşlar yapmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Hakkı Acun, (Sanat Tarihçisi) Prof. Abdülkadir Dündar, (Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Sanatları Tarihi ABD), Tekin Ertuğ, (Fotoğraf Sanatçısı-Yazar), Yücel Demir, (AFIAP Fotoğraf Sanatı Kurumu), İlker Şahin (AFIAP Fotoğraf Sanatı Kurumu), ve TFSF Temsilcisi Necip Evlice’nin Jüri üyesi olarak yer aldığı seçisi kurul tarafından değerlendirilen 4.487 fotoğraf arasından seçilen eserlerden derece girenler ve aldıkları ödüller şöyle:
En İyi Fotoğrafçı / Best Photographer Mustafa DEMİRBAŞ TÜRKİYE-TURKEY
1.FIAP Altın Madalya Abhijit BANERJEE Namaz.jpg INDIA 5.000.- TL
2.FIAP Gümüş Madalya Gürkan ÖZTÜRK Mukabele.jpg TÜRKİYE-TURKEY 3.000.- TL
3.FIAP Bronz Madalya İbrahim AYSÜNDÜ Dua.jpg TÜRKİYE-TURKEY 3.000.- TL
Mansiyon alan 3 eser ve sergilemeye giren 50 eserin yer aldığı fotoğraf sergisi 3-10 Ekim 2016 tarihleri arasında Kızılay Metro Sanat Galerisinde sanat severlerin beğenisine sunulmaya devam edecek.
TFSF Temsilcisi Necip Evlice, fotoğraf sanatına katkılarından dolayı Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar’a FİAP sertifikası verdi.