Manşet
Avrupa Türkiye Ortak İstişare Komitesi Üyelerinden Memur-Sen’e Ziyaret
Avrupa Türkiye Ortak İstişare Komitesi üyelerinden Annie Van Wezel, Rüçhan Işık ile Avrupa Ekonomik Sosyal Komitesi Dış İlişkiler Bölümü Yöneticilerinden Batı Balkanlar/Türkiye sorumlusu Aurélien Juliarad, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğu’yu ziyaret etti. Görüşmede, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nda yapılan değişiklik, grev ve memurlara siyaset yapma hakkı ile bu yıl ilk kez yapılan toplu sözleşme süreci gibi konular ele alındı.
Komitenin sendikalarla ilgili bölümden sorumlu üyesi Annie Van Wezel, Türkiye’deki sendikal haklarla ilgili geniş kapsamlı bir rapor hazırlayacaklarını söyledi. Bu kapsamda, kamu ve özel sektörden işveren temsilcileri ve sendika yöneticileriyle bir araya geldiklerini belirten Van Wezel, “Bu yıl hem kamu hem de işçi sendikaları kanunlarında yapılan değişiklerle ilgili konunun taraflarından bilgi almak için bu tür ziyaretleri yapıyoruz” dedi.
Avrupa Ekonomik Sosyal Komitesi Dış İlişkiler Bölümü Yöneticilerinden Aurélien Juliarad ise Genel Başkan Gündoğdu’ya, yasadaki toplu sözleşme hükümlerinin memurların talebini karşılayamadığı yönünde eleştirilere şahit olduğunu aktardı. Juliarad, ayrıca grev hakkının verilmemesinin eksiklik olarak değerlendirildiğini ve bu hakkın elde edilmesi için ne tür çalışmaların yapılacağını sordu.
Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, 2001 yılına kadar kamu sendikacılığının genelgelerle yürütüldüğünü belirterek, daha sonra çıkarılan 4688 sayılı yasayla birlikte sendikacılığın yasal zemine kavuştuğunu belirtti. Ancak söz konusu yasada, memurlara toplu sözleşme ve grev hakkı gibi temel haklara yer verilmediğini belirten Gündoğdu, bu uygulamanın 2010’da anayasa değişikliğinin referandumda kabul edilmesiyle kısmen değiştiğini söyledi. Böylece memurlara ilk kez toplu sözleşme hakkının tanındığını belirten Gündoğdu, ikincil mevzuatta yapılan değişikliklerden sonra 2012’de ilk toplu sözleşme masanın kurulduğunu anlattı. Bu sürece gelinmesinde Memur-Sen’in önemli katkılarının olduğunu belirten Gündoğdu, şöyle devam etti: “Türkiye için bir dönüm noktası olan referandumda, hem toplumsal sözleşmeye hem de toplu sözleşmeye ‘evet’ dedik. Yeni Türkiye’nin doğuşunu beraberinde getiren bu sürece destek vermesi gereken sendikalar ise aksi yönde bir tutum sergilediler.” Memurlara siyaset yapma hakkının da verilmesi için çaba gösterdiklerini kaydeden Gündoğdu, konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi. Bugün itibariyle Memur-Sen’in 650 bin üye ile Türkiye’nin en büyük kamu çalışanları konfederasyonu olduğunu belirten Gündoğdu, bu büyümenin temelinde ‘değerler sendikacılığı’ esaslarının yer aldığını ifade etti. Milletin değerleri doğrultusunda sendikacılık yaptıklarını belirten Gündoğdu, Memur-Sen’inin özelde kamu çalışanları genelde ise bütün insanlığa dair konularla ilgilendiğini vurguladı.
ITUC DÜNYADAN BİHABER!
Ahmet Gündoğdu, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’na (ITUC) 2006 ve 2010 yıllarında üyelik için başvurdukları ancak aldıklarını cevabın hem şaşırtıcı hem de ITUC’un dünya gerçeklerini ne kadar yakından takip ettiği konusunda bilgi sahibi olmalarını sağladığını söyledi. Gündoğdu, sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye’nin en büyük memur konfederasyonuna gönderilen cevap ciddiyetten uzak olduğu kadar ITUC’un dünyada bihaber olduğunu açıkça gösteriyordu. Zira gelen cevap, 2000 yılında Hakk’a uğurladığımız kurucu Genel Başkanımız Mehmet Akif İnan adına düzenlenmişti. Bu tablo, ITUC’a üyelik için gönderdiğimiz raporların incelenmediğini gösteriyordu. ITUC’un bizimle ilgili ciddi ve yerinde bir araştırma yapmadan böyle bir karar verdiği de aşikâr.”
Görüşmeye; Memur-Sen Genel Başkanvekili ve Toç Bir-Sen Genel Başkanı Günay Kaya, Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul ile Memur-Sen Hukuk Danışmanı Hüseyin Rahmi Akyüz, Dış İlişkiler Danışmanları Emin Şenver ve Osman Timurtaş da katıldı.