Diyanet-Sen Genel Merkezi
Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği İçin Beklemeye Son
Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği İçin Beklemeye Son
Diyanet-Sen’in Toplu Sözleşmeye ve Kurum İdari Kurulu Toplantılarına taşıyarak uzun zamandır üzerinde çalıştığı bir talebi daha hayata geçti.
Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına ilişkin karar Resmi Gazete’nin bu günkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak görev yapan memurları kurum içi atama ve yer değiştirmeleri ile geçici süreli görevlendirilmelerine ilişkin usul ve esasları kapsayan yönetmelik değişikliği yeni düzenlemeleri içeriyor.
Memur-Sen’in ve Diyanet-Sen’in genel talepler çerçevesinde bu yıl yapılan Toplu Sözleşme Maddeleri arasında “Statü, atama, yer değiştirme ve görevde yükselme konularında yeni düzenlemelerin yapılması” ve yine Diyanet-Sen’in Ekim 2011 Kurum İdari Kurulu Kararları arasında yer alan “Görevde yükselme ve unvan değişikliği imtihanlarının düzenli olarak açılması.” Taleplerimiz yönetmelik değişikliği ile hayata geçmiş oldu.
Diyanet-Sen’in ilgili bakanlar ile görüşmelerinde gündeme taşıdığı ve yönetmelik değişikliği ile hayata geçen yeni uygulamalar kurum içerisinde görev ve unvan değişikliği için bekleyen personele büyük kolaylık sağlayacak ve sınavın açılması için uzun süre beklemek gerekmeyecek.
Yönetmeliğe göre, “Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin Kanun”a ekli cetvellerde sayılanlar dışında kalan personelin atamaları bakan tarafından yapılacak. Bakan, gerekli gördüğü hallerde atama ve yer değiştirme yetkisini merkez teşkilatında alt kademelere, il içerisinde yapılacak atama ve yer değişikliklerini illerde valilere devredebilecek.
İller; sosyal, kültürel, ulaşım imkânları ve ekonomik şartları ile hizmet gerekleri dikkate alınmak suretiyle dört hizmet bölgesine ayrılacak. Merkez teşkilatı birinci hizmet bölgesi kapsamında yer alacak. Zorunlu çalışma süreleri birinci bölgede 7, ikinci bölgede 5, üçüncü bölgede 4, dördüncü bölgede 3 yıl olarak belirlenirken, personelin tüm bölgelerde sırasıyla görev yapması esas olacak.
Personelin, atandığı bölge ve bölge içerisindeki yerlerde belirlenen süre kadar fiilen çalışması zorunlu tutulacak. Hizmet bölgeleri ve bölge içerisindeki yerler için belirlenen süreler kadar fiilen çalışmadan, mazeretler ve durumlar hariç doğrudan bir üst hizmet bölgesine atamaları yapılamayacak.
Bulunduğu bölge veya yerin zorunlu veya azami çalışma süresini doldurarak yer değişikliği talebinde bulunan personelin atamaları her yıl Haziran ve Eylül ayları arasında toplu olarak yapılacak.
Ancak sağlık ve eş durumu mazereti ile can güvenliği, eş veya çocuğun vefatı, görevde yükselme ve unvan değişikliği suretiyle atama durumunun ortaya çıkması gibi durumlarda her zaman atama yapılabilecek.
İlk atamada öncelikle dördüncü ve üçüncü hizmet bölgelerinde bulunan kadrolara yerleştirme yapılması esas tutulacak.
Aday memurların adaylık süresi içerisinde başka bir yere ataması yapılamayacak.
Haklarında yapılan adli veya idari soruşturma neticesinde bulundukları yer ya da birimde kalmalarında sakınca görülmüş olan veya görev performansı yetersiz olarak değerlendirilen personelin görev yerinin değiştirilmesi, gerekçeleri ile birlikte illerde valiler, merkez teşkilatında birim amirleri tarafından bakanlığa teklif edilebilecek.
Yer değişikliği teklifleri bakanlıkça değerlendirilecek. Teklifin uygun görülmesi halinde personelin görev yeri, atama zamanına bakılmaksızın bulunduğu bölgenin zorunlu çalışma süresini tamamlamışsa bir üst bölgede bir yere, tamamlamamışsa bölge içerisinde veya bulunduğu il içerisinde başka bir yere atanmak suretiyle değiştirilecek.
Görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavı sonucu ataması yapılan personel, atandıkları yerde en az 3 yıl görev yapmak zorunda olacak.
Bakanlığa kurumlar arası nakil yolu ile atamalar, Ocak ve Temmuzda iki dönem halinde topluca yapılacak.