Güncel
Kamuda Yıllardır Süren Başörtüsü Ayrımcılığı Sona Erdi
Kamuda Yıllardır Süren Başörtüsü Ayrımcılığı Sona Erdi
Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu demokratikleşme paketini ülkenin geleceği adına çok önemli gördüklerini söyledi. Yıllardır devam eden bir kısım yanlışların sona erdiğini belirten Gündoğdu, emeği geçenlere teşekkür etti.
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’i makamında ziyaret ederek Memur-Sen’in kamuda başörtüsüne özgürlük için topladığı 12 milyon 300 bin imzanın hükümet tarafından yerine getirilmiş olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek emeği geçen herkese teşekkür etti. Pakette bu zamana kadar ötekileştirilen kesimlerin büyük çoğunluğunun sesinin duyulduğunu belirten Gündoğdu, “İnşallah bu pakette yer almayanların sesi de duyulur ve devlet millet dayanışması tam manasıyla gerçekleşmiş olur” dedi.
Hükümetin açıkladığı pakette bu zamana kadar ötekileştirilenlerin yer aldığını ifade eden Gündoğdu, “Yer almayanların sesi de duyulur ve devlet millet kaynaşması tam olarak sağlanmış olur. Burada kamuda başörtüsü özgürlüğü, andımızın kaldırılması, nefret suçlarının cezasının arttırılması gibi çok önemli bulduğumuz maddeler var” şeklinde konuştu.
Kamuda başörtüsü serbestisi için topladıkları 12 milyon 300 bin imzayı, kamu çalışanlarından sorumlu bakan olan Faruk Çelik’e sunduklarını aktaran Gündoğdu, bu imzaların gereğinin yerine getirilmesi dolayısıyla Çelik’e teşekkür etti. Gündoğdu, kamuda türban yasağının sona ermesini, milletin yerel, milli ve dini değerlerini devlet eliyle, Anayasa’da yasak olmamasına rağmen yönetmelik ve iç tüzüklerle yok sayan kirli anlayışların sona ermesi, demokratik devlete geçişin yeni bir aşaması olarak gördüklerini söyledi. Kamuda başörtüsü yasağını sivil itaatsizlik eylemleriyle fiilen bitirdiklerini aktaran Gündoğdu, “Siyasete öncülük yaptığımız için örgütümle iftihar ediyorum. 12 milyon 300 bin imza kolay toplanmadı, yüzlerce eylem kolay yapılmadı” diye konuştu.
Ahmet Gündoğdu, yönetmelikte, erkek memurlara ilişkin, kravat takma, takım elbise giyme, saç, sakal ve bıyığa ilişkin çağ dışı yasaklar bulunduğunu da belirterek, bunlara ilişkin de değişiklikler talep ettiklerini söyledi. Gündoğdu, “Başörtüsü yasağı üzerinden topyekûn bir millet terbiye edilmeye çalışılıyordu. Artık eğitim, çalışma ve siyaset hakkı boyutuyla bir eşitliğin başlayacak olması, toplum mühendisliğinin sona ermesi önemli. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Sivil itaatsizlik eylemiyle biz bu yasağı fiilen çözmüştük. Hükümetin bu adımıyla kanunen de çözülmüş olacak. Hükümete ve bu paketin oluşturulmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Başbakanın memur ve işçilerin birleştirilmesi yönündeki açıklamalarını da değerlendiren Ahmet Gündoğdu, grev ve siyaset hakkını önemsediklerinin altını çizdi. Gündoğdu açıklamalarını şöyle sürdürdü, “Özlük ve özgürlük mücadelesini esas alan her pakete yüzde yüz destek veririz. Memurun, milletin ve çalışanların motivasyonunu artıracak her türlü pakete desteğimiz tamdır. Motivasyona zarar verecek yaklaşımlardan da uzak durulmasını istiyoruz. İşçi ve memuru birbirine benzeterek değil haklarını eşitleyerek bu sorunu çözebiliriz. Hakları eşitleme paketi diye bir paket açabiliriz. Emekli ikramiyesinde, maaşların emekliye yansıma gibi alanlarda eşitleme yapabiliriz. Referandumdan önce de bu konular gündeme geldi. Biz o günde memurun iş güvencesine dokunmadan toplu sözleşmeye de toplumsal sözleşmeye de ‘evet’ diyerek destek verdik. Mevcut haklardan vazgeçerek takas yöntemini doğru bulmuyoruz. Memurun motivasyonunu artıracak çalışmalar yapabiliriz.”
KAMU PERSONEL DANIŞMA KURULU’NU ACİL TOPLAYALIM
Kamu Personel Danışma Kurulu’nun acil toplantıya çağırılmasını teklif eden Genel Başkan Gündoğdu, “Aile ve çocuk yardımı, disiplin affı, 4-Cli çalışanlara kadro verilmesi, bir derece, ek gösterge, 30 yıl çalışanların süre sınırlamasının kaldırılması gibi konuları Kamu Personel Danışma Kurulunda ele alacağız. Kurulun olağan toplantısı Kasım ayında yapılacaktı. Ancak almamız gereken çok mesafe var. Bu yüzden Kasım ayını beklemeyelim. Bizim önerimiz Ekim ayı içerisinde kurulu acil toplantıya çağıralım. Çünkü diğer paydaşlarımız var, meclisi ilgilendiren konular var. Bu yüzden biran önce toplantıyı gerçekleştirelim” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’de Memur-Sen’in özlük ve özgürlük mücadelesindeki kararlılığını bildiğinin dile getirdi. Bakan Çelik, “En son 12 milyon 300 bin imzayı teslim ettiğinizde toplumsal taleplere karşı durulamayacağını söylemiştim. Bugün bu sorunun çözülüyor olması ve bu konudaki çabalarınızdan dolayı sizleri tebrik ediyorum. Genel Başkan Gündoğdu’nun Kamu Personel Danışma Kurulu’nun toplantı çağrısını olumlu buluyorum. Arkadaşlarımızla görüşerek bayramdan önce bir araya gelmek için çalışma yapacağız” dedi.
Konuşmaların ardından Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Berrin Sevil Kazancı, başörtüsü sorununun çözümüne katkılarından dolayı Bakan Çelik’e çiçek sundu. Başkan Kazancı, demokratikleşme paketinin geneline ve özeline bakıldığında yazılmış senaryoların ve senaristlerin de devreden çıktığı, bizzat halkın, çalışanların gerçeklerini dikkate aldığını söyledi. Kazancı, “Başörtülü veya başı açık tüm kadınların ve hatta erkeklerin özgürlük ve özlük haklarının dikkate alındığı bir süreç yaşıyoruz. Bu konuda emeği geçen başta sayın başbakanımız olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz” dedi.