Diyanet-Sen Genel Merkezi
İnsana saygı yerine ötekileştirme öğretiliyor
İnsana saygı yerine ötekileştirme öğretiliyor
Bayraktutar, bir ev tekstil markası tarafından hazırlanan 2015 yılı takviminde çarşaf giyen kadınları demir parmaklıklar arkasında gösteren ve bir ilköğretim öğrencisi tarafından yapılan resme yer vermesini eleştirerek “ilköğretim öğrencisinin çarşaf giyen kadınları demir parmaklıklar arkasında resmetmesi, bu resmin öğretmenler tarafından birinci seçilmesi ve söz konusu firmasının da bu resme takviminde yer vermesi gibi traji komik bir silsile ile kıyafetinden dolayı insanlara hakaret edilmesi maalesef ülkemizde ta ilk öğretimden başlayan ve günlük hayatımızın her alanında karşı karşıya kalınan bir ötekileştirmenin, insanları kalıplara sokmanın ve kalıpların dışındakilere her türlü hakaretin yapılabileceği bir anlayışın göstergesidir. “ şeklinde konuştu.
Bayraktutar açıklamasında “Okullar, eğitim yuvalarımız çocuklarımıza, insana saygının, demokrasinin, güzel ahlakın öğretilmesi gereken mekanlardır. Bu değerleri öğretmesi gereken öğretmenlerimiz her türlü yönlendirmeye açık çocuklarımıza şekilciliği öğretiyor, ötekileştirmeyi öğretiyor. Eğitim öğretim materyalleri de maalesef bu ayrımcılığı destekliyor. Sonuç olarak hayatın her safhasına yayılan bu anlayış ünlü bir ev tekstil firmasının da duyarsız bir şekilde böyle bir resme takviminde yer vermesi ile neticelene biliyor.” İfadelerine yer verdi.
Söz konusu firmanın konuyla ilgili açıklamasının da özrün kabahatinden büyük dedirtir cinsten olduğunu ifade edenBayraktutar, Firma yetkililerinin resmi öğretmenler seçti diyerek sorumluluğu öğretmenlere atmaya çalıştığını, firmanın açıklamasından bu ülkede çarşaflı insanların yaşadığını ve bundan kırılabileceklerini fark edemediklerini ifade etmelerinin ise ayrı bir duyarsızlık örneği olduğunu söyledi.
Ülkemizin şekilcilikle, ötekileştirmelerle bir yere varamayacağının artık öğrenilmesi gerektiğini belirten Bayraktutar açıklamasına şöyle devam etti: “Cumhuriyet tarihi boyunca muasır medeniyet seviyesi, çağdaş uygarlık seviyesi denildi durdu. Çağdaş uygarlığın resmi de hep çarşaflı kadınların çarşaflarından kurtulup başını açması olarak resmedildi. Bu resim öğretmenlerimizin zihnine öyle yer etmiş ki yetiştirdikleri öğrencilere de bunu yansıtmaktan geri kalmadıkları rahatlıkla anlaşılıyor. İnsana saygı olmayan yerde ne medeniyet olur, ne çağdaşlık olur. Önce insana saygıyı öğrenelim, öğretelim kiseviyemizi yerlerde sürünmekten kurtaralım, gerisi zaten gelir.”