Güncel
“Sağlıkta Şiddet Yasası” TBMM Genel Kurulu’nda Kabul Edildi
Türkiye, son bir aydır etkin bir şekilde koronavirüs salgınıyla mücadele ederken, salgınla mücadelede en önemli savaşı veren sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önleyecek düzenlemeler Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi.
Sağlık hizmetlerini sunan kamu görevlilerimize yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin düzenleme Yükseköğretim Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne eklendi.
Milletimizin esenliği için canla başla, yoğun ve özverili bir hizmet sunan, her zorluğa rağmen görevini en iyi şekilde ifa eden sağlık çalışanlarının şiddetle karşı karşıya kalmaları ve bunun önüne geçilememiş olmasının çok önemli bir sorun olduğunu hemen hemen her platformda dile getiren, sağlıkta şiddetin önlenmesi ve şiddet uygulayanların cezalandırılmasına yönelik birçok çalışma gerçekleştiren ve öneri sunan Memur-Sen’in gayretleri sonuç verdi.
Salgının başından bu yana kamuoyunun da merakla beklediği düzenlemeler noktasında Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı “Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı” başta olmak üzere daha önce katıldığı pek çok toplantı ve istişarede sağlık çalışanlarının bu süreçte etkin bir şekilde korunmasına olanak sağlayacak düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade etmişti.
Yükseköğretim Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifine eklenen düzenlemeyle; kamu ve özel sağlık kurum ile kuruluşlarında görev yapan sağlık personeliyle yardımcı sağlık personeline karşı, görevleri sebebiyle işlenen, Türk Ceza Kanunu’nda yer alan kasten yaralama, tehdit, hakaret ve görevi yaptırmamak için direnme suçlarında, ilgili kanunlara göre tayin edilecek cezalar yarı oranında artırılacak. Söz konusu suçlarda, Türk Ceza Kanunu’nda yer alan hapis cezasının ertelenmesi hükümleri uygulanmayacak. Şiddetin vuku bulduğu sağlık kuruluşunda, faile veya yakınına mağdurun verdiği hizmeti verebilecek başka sağlık personeli ve yardımcı sağlık personeli bulunması halinde, hizmet, ilgili diğer personel tarafından verilecek.
Daha önce katıldığı Tv programlarında da sık sık konuyu gündeme getiren Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, düzenlemeden memnuniyet duyulduğunu belirterek “Tükenmişlik sınırında hizmet veren, özellikle koronavirüs salgınında hayatlarını ortaya koyarak yoğun bir mücadele ortaya koyan sağlık çalışanlarımızın güvenliğinin sağlanması millet olarak hepimizin ortak sorumluluğudur. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen “Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı”nda da kamu görevlilerinin yetkili temsilcisi sıfatıyla dile getirdiğimiz sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik düzenlemenin TBMM Genel Kurulunda kabul edilmesi ısrarlı mücadelemizin sonuç vermesi bakımından sevindiricidir. Bu itibarla, öncelikle sağlıkta olmak üzere, hayatın her alanındaki şiddete karşı ulusal bazda farkındalığın oluşturulmasını, kamu görevlilerinin tamamına yönelik şiddeti, şiddete meyili önleyecek düzenlemelerin de hayata geçirilmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.