Güncel
Uluslararası İşin Geleceği Konferansı, 2’inci Gününde Devam Etti
Uluslararası İşin Geleceği Konferansı, 2’inci Gününde Devam Etti
Memur-Sen Uluslararası “İşin Geleceği” Konferansı, 2’inci gününde Meclis Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin’in katılımlarıyla devam etti.
Memur-Sen Konfederasyonu tarafından ILO’nun 100’üncü yılında organize edilen ve açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar, Milletvekilleri,107 ülke,13 uluslararası bölgesel emek örgütü, 170 konfederasyon ve 300 yabancı sendikacının teşrif ettiği Uluslararası “İşin Geleceği” konferansı, 2’inci gününde protokol konuşmaları ve emek temsilcilerinin hitaplarıyla sürdü.
Meclis Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop: Akif İnan Gerçek Bir Öncüydü
Programda emek temsilcilerine hitap eden Meclis Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Akif İnan’ın gerçek bir öncü olduğunu belirtti.
Şentop, demokrasi tarihinde Memur-Sen’in önemli bir anlam taşıdığını belirterek, özellikle 28 Şubat’ta ve devamında gelişen anti demokratik girişimlere karşı Memur-Sen’in dimdik mücadele ettiğini kaydetti.
“İş” kavramının çok geniş bir kavram olduğunun altını çizen Şentop, “İş demek aslında çok kapsamlı bir mana taşıyor. İş kavramının içinde emek, değer, dönüşüm, değişim tüm bunlar yer alıyor. Bu noktada bugün konuşulan İşin Geleceği konusunun da ayrı bir önem taşıdığı göze çarpıyor. Tüm bu emek temsilcilerinin bir araya gelerek burada bu konunun tartışılması emek dünyası için pozitif değerler üretileceği anlamına geliyor” diye konuştu.
Şentop, konuşmasında tarihi sürece de değinerek, 1. ve 2. Dünya savaşlarında tüm dünyanın negatif bir trende girdiğini kaydetti.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın: Ortaklaşa Mücadele Edersek Dünyadaki Dengesizlik Ortadan Kalkar
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın yaptığı konuşmada, “Daha iyi bir yolculuğu bulmak için tecrübeyi bütünleştirmeye ve gücü birleştirmeye çalışıyoruz. Bundan dolayı bu tür çalışmaları gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.
Yalçın şöyle devam etti: “Memur-Sen ulusal sınırlar içerisinde yaptığı çalışmalarla, üyemize ve ülkemize olan katkılarımızın yanı sıra, uluslararası sınırlarda da çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Sendikal mücadelenin ideolojisi olmaz anlayışıyla hareket ediyoruz ve dünyada emek mücadelesinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Kimseyi öteki kabul etmeden herkesi beriki olarak görüp hareket ediyoruz. ”
Yalçın Memur-Sen olarak, dünyanın tüm emek örgütlerine, düşünüşlerimiz farklı olabilir, ama mücadelemiz ortaktır mesajı verdiklerini belirterek, “Biz yeryüzünde adaleti tahsis etmek için uğraşıyoruz. Ortaklaşa mücadele edersek dünyadaki dengesizlik ortadan kalkar, gelirde adalet sağlanabilir” şeklinde konuştu.
Konuşmasında işin tanımının değiştiğine dikkat çeken Yalçın, “İş konusunda farklı gündemler oluşuyor ve bu noktada bir dönüşümden söz etmek mümkün. Biz emek temsilcileri olarak tüm bunları konuşarak ve tartışarak geleceğe dair yeni bir kurgu oluşturabiliriz” diye konuştu.
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin: Memur-Sen’le Uzun Soluklu Çalışmalar Planladık
Katılımcılara hoş geldin dileklerini ileterek konuşmasına başlayan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin yeni ama güçlü bir üniversite olduğunu belirtti.
İletişim kopukluğunu ortadan kaldırmak ve sosyal alana katkıda bulunmak mottosuyla çalışmalarını gerçekleştirdiklerini belirten Tekin, bu çerçevede Memur-Sen’le uzun soluklu çalışmalar planladıklarını kaydetti.
Tekin konuşmasında, Memur-Sen ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği ve yaklaşık 5 hafta süren 4’üncü “Uluslararası Sendikacılık ve Sosyal Politika Programı”nın da detaylarından bahsetti.
Arnavutluk Bağımsız Sendikalar Genel Başkanı Gezim Kalaja: İstihdam Konusundaki Sıkıntılar Tüm Toplumları İlgilendiriyor
Arnavutluk Bağımsız Sendikalar Genel Başkanı Gezim Kalaja, burada olmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, “Memur-Sen bizim dost ve kardeş konfederasyonumuzdur. Arnavutluk-Türkiye toplumları arasındaki mükemmel ilişkilerinin yanı sıra, BSPSH ve Memur-Sen arasında da çok kuvvetli ve temelleri sağlam bir ilişki vardır” şeklinde konuştu.
Memur-Sen Konfederasyonu’nu yeni binası için tebrik eden Kalaja, “Bu binada tüm emek temsilcilerinin toplandığı organizasyonlar yapmak çok daha mümkün. Memur-Sen’i burada, ‘İşin Geleceği’ uluslararası konferansını gerçekleştirdiği için tebrik ediyorum, burada olmaktan mutluyum” diye konuştu.
İstihdam konusundaki sıkıntıların tüm toplumları ilgilendirdiğinin altını çizen Kalaja, “Birey mesleğini, mesleki gelişimini seçmekte özgürdür. Ve tam istihdamın sağlanması sorumluluğu devlete aittir. Sivil toplum kuruluşlarına da bu konuda büyük bir iş düşüyor. Sosyal diyaloğu sağlamak, gerekli görüşme mekanizmalarını çalıştırmak ve emekçilerin kendilerini geliştirebileceği bir sistemi mümkün kılabilmek için gayret göstermek. Bizim mottomuz sosyal diyalog. Son olarak söylemek istediğim şey, yaşasın Memur-Sen, yaşasın Türkiye halkı” ifadelerini kullandı.
İtalya UGL Genel Sekreter Yardımcısı Luigi Ulgiatti: Teknolojiyi Ne Zaman Kullanacağımızı Bizler Belirlemeliyiz
Konuşmasında İtalya’dan bahseden Luigi, gayri safi milli hasılasının 2 milyar dolar olduğunu belirterek, kişi başına düşen milli gelirin ise 39 bin dolar olduğunu ifade etti.
Hukuk ve adalet, demokrasi kavramlarının İtalya topraklarında filizlendiğini kaydeden Luigi, “Dünya son yıllarda büyük dönüşümler geçirdi. Ekonomik sisteme baktığımızda da bunu görebiliriz. Tüm bunlarla birlikte sendikalara, tarihsel dönüşüm noktasında çok daha fazla iş düşecek gibi görünüyor” diye konuştu.
Luigi şöyle devam etti: “Küresel gayretler bir ya da birkaç ülkeyi ilgilendirmemelidir. Toplum düzeyinde gerekli şartların oluşturulması önemlidir. Gelirin eşit dağıtılması, küresel olarak temel hakların yerine getirilmesi, insana yaraşır bir asgari ücretin bütün milletler de uygulanması son derece önemlidir.”
Sermayenin gücü ve iş gücü arasındaki çatışmanın ötesine gitmek gerektiğini aktaran Luigi, “Tamamen sürdürülebilir kuruluşlar üretebilmek için hem deneyim hem uzmanlık bir arada bulunmalı. Daha eşit bir topluma böyle ulaşabiliriz. Bu da insanın komutada olduğu bir yaklaşım gerekiyor. Teknolojiyi ne zaman kullanacağımızı bizler belirlemeliyiz” diye konuştu.
Kazakistan FTURK Yönetim Kurulu üyesi Mirbolad Zakirov: Teknolojik İlerlemeler, Dijitalleşme ve İş Gücü Piyasasının Gelişmesi Dünyayı Etkilemeye Başladı
ILO’nun 100. Yılının idrak edildiğine dikkati çeken Mirbolad Zakirov, “Bu yıldönümü hepimiz için önemlidir . ILO’nun bu döneminde hepimiz şunu biliyoruz. İş dünyamız değişmekte ILO’da ve üye devletler nezdinde sürekli tartışılmakta” ifadelerini kullandı.
Zakirov, “Teknolojik ilerlemeler, dijitalleşme ve iş gücü piyasasının gelişmesi dünyayı etkilemeye başladı. Eskiden sabit çalışma zamanlarımız vardı şimdi değişiyor. Artık bunlar hep değişiyor. Artık sanal iş yerlerine kavuşmaya başladık. Bugün 1 milyar insan uzaktan çalışmak suretiyle hayatını kazanıyor. Bu değişim devam edecek” dedi.
Malezya MTUC Genel Sekreteri Sandagran Solomon Josef: Memur-Sen’e Girişimleri İçin Müteşekkirim
Memur-Sen’in büyük bir sorumluluk üstlendiğini aktaran Malezya MTUC Genel Sekreteri Sandagran Solomon Josef, “Memur-Sen’e ve temsilcilerine bu programı gerçekleştirdiği için ve bu girişimde bulunduğu için teşekkür ediyorum. Bu girişim sayesinde tüm emek dünyası olarak işin geleceğini teati ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Dönüşümün ve değişimin yakalanmasının yanı sıra sosyal diyalog mekanizmaların da geliştirilmesinin ve gelir dağılımında adalet sağlanması gerektiğini ifade eden Josef, konfederasyonların işverenlerin oyuncağı olmaması gerektiğini belirtti.
Ukrayna Vosvolya Yönetim Kurulu Üyesi Yaroslav Kovalyshyn: Emek Kutsaldır
Dijitalleşme ve robotlaşmanın bir yandan hayata girerken bir yandan da temel ilkelere dayalı sabitelerden de vazgeçilemeyeceğini kaydeden, Ukrayna Vosvolya Yönetim Kurulu Üyesi Yaroslav Kovalyshyn, bu kapsamda emeğin kutsallığının altını çizdi.
Kovalyshyn, konuşmasında ülkesindeki seçim gündemine dair de bilgilendirmede bulundu.
Ayrıca konferansın 2’inci gününde; Memur-Sen ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği ve yaklaşık 5 hafta süren 4’üncü “Uluslararası Sendikacılık ve Sosyal Politika Programı”na katılan 22 ülkeden 22 sendikacının sertifika töreni gerçekleştirildi.
Katılımcılara sertifikalarını Meclis Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın verdi.
Törenin ardından ise yurtdışından teşrif eden emek temsilcileri hediyelerini Memur-Sen Yönetim Kurulu üyelerine takdim etti.