Diyanet-Sen Genel Merkezi
Vakıf ve Toplum Dergimiz “Vakıf Medeniyeti ve Kudüs” Teması İle Çıktı
Vakıf ve Toplum Dergimiz “Vakıf Medeniyeti ve Kudüs” Teması İle Çıktı
Diyanet-Sen’in ilmi, bilimsel, akademik ve sosyal hayata katkı sunmak amacıyla çıkardığı Vakıf ve Toplum Dergisi “Vakıf Medeniyeti ve Kudüs” teması ile çıktı.
Diyanet-Sen olarak ecdat mirası vakıf kültürümüzün günümüzde daha güzel anlaşılması, yaşatılması, yaygınlaştırılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla “Vakıf ve Toplum” dergisini çıkarmaya devam ediyoruz.
Vakıf Medeniyeti ve Kudüs teması ile yeni baskısı yapılan Bilimsel ve akademik içerikli dergimizin yeni sayısının toplumumuza ve camiamıza hayırlı olmasını dileriz.
İslam medeniyeti hiç şüphesiz bir vakıf medeniyetidir. Vakıf medeniyetinin en güzel örnekleri ise Selçuklu ve Osmanlı zamanında verilmiştir.
Selahattin Eyyübi’nin 1187 yılında Hittin Savaşı ile fethettiği Kudüs, Yavuz Sultan Selim Han’ın 1516 Mercidabık Zaferi ile Osmanlı’ya geçmiş 4 asır boyunca Osmanlı egemenliği altında kalmıştır.
Peygamberler şehri Kudüs, bizim için, Yahudi ve Hristiyanlar için de önemli bir şehirdir. Müslümanların ilk kıblesi, Peygamber efendimizin miraca yükseldiği yer olan Kudüs ve Mescidi Aksa Hz. Ömer tarafından fethedilmesinden sonra, şehri imar faaliyetleri de hız kazanmış, kurulan vakıflar aracılığı ile Kudüs şehri kalkındırılmıştır. Kudüs’e en büyük hizmeti hiç kuşkusuz 400 yıllık hakimiyeti boyunca Osmanlı yapmıştır. Gerek padişah, hanım sultanlar ve paşalar, gerekse halktan insanlar Kudüs’te vakıflar kurmuş, şehrin ve şehirde yaşayan insanların ihtiyaçlarını karşılanmıştır. Kudüs-ü Şerif Mekke ve Medine’den sonra Osmanlı’nın en çok vakıf kurduğu şehirdir.
Kudüs’te Osmanlı sayısız vakıf kurmuştur. Bazıları günümüze kadar ulaşan bu vakıflar ecdadın Kudüs’e verdiği değerin de göstergesidir. Kudüsü Şerif’teki vakıf mirasımıza sahip çıkmak boynumuzun borcu. Son yıllarda Kudüs’teki vakıflar üzerine yapılan çalışmalar umut verici. Gerek Kudüs’teki gerekse diğer vakıfların envanterlerinin çıkarılarak kayıt altına alınması yaşatılmaya çalışılması en büyük temennimiz.
Vakıf Medeniyeti ve Kudüs teması ile Prof. Dr. Abdülkadir Dündar Editörlüğünde, Doç. Dr. Zülfikar Güngör ve Prof. Dr. Hasan Kurt’un yayın kurulunda yer aldığı geniş bir akademik kadronun danışmanlığında Recep Ekmekçi Genel Koordinatörlüğünde çıkarılan Vakıf ve Toplum Dergisi’nin bu sayısında bir çok bilimsel makalenin yanında özel röportajlarla da dergiye canlılık kazandırıldı.
Prof. Dr. Baki Adam’ın “Üç Dinde Kudüs”, Doç. Dr. Fatih Erkoçoğlu’nun Kudüs’ün Fethi, Prof. Dr. Bünyamin Erul’un “Bir Vakıf Şehri Kudüs, Dr. Şerife Eroğlu Memiş’in “Osmanlı Kudüs’ünde Bir Sebil Vakfı Çorbacı Sebili ve Prof. Dr. İlber Ortaylı ile Kudüs ile röportajın ve bir çok akademik makalenin yer aldığı arşiv niteliğindeki “Vakıf Medeniyeti ve Kudüs” temalı Vakıf ve Toplum Dergimizi siz değerli okuyucularımızla buluşturmaktan onur duyuyoruz.
Vakıf ve Toplum “Vakıf Medeniyeti ve Kudüs” sayısını okumak için tıklayınız